ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Nehoda s velmi vážnými následky zkomplikovala v pátek 24. dubna odpoledne vstup do víkendu množství lidí. Motoristé se zdrželi v kolonách na dálnici D1 ve směru jízdy od Prahy na Benešovsko a dále na Brno i na Pražském okruhu poté, co se dvě hodiny po poledni u Modletic, na dálničním kilometru 10,6, střetla čtyři auta (včetně dodávky a menšího náklaďáku) a motorka. Spolujezdkyně z dodávky na místě zemřela, motorkář utrpěl těžké zranění – a několik lidí vyvázlo s úrazy lehčího charakteru.

Dopravní nehoda dvou dodávek, dvou osobních automobilů a motocyklu na dálnici D1 km 10 směr Brno.
Výjezd z Prahy uzavřela hromadná nehoda na D1. Spolujezdkyně z dodávky zemřela

Byť uplynulé tři dubnové víkendy ve středních Čechách takto drsně nezačínaly, neobešly se bez těžkých malérů na silnicích. Smrtelné nehody přinesly první a třetí víkend v dubnu. V pátek na to upozornila Barbora Schneeweissová z ředitelství středočeské policie s tím, že během tří víkendů policisté v kraji řešili celkem 239 dopravních nehod. „Jezděte, prosím, bezpečně a ohleduplně ke všem účastníkům silničního provozu tak, aby nedocházelo ke zbytečným nehodám, které mohou mít tragické následky,“ obrátila se s výzvou k řidičům.

Někteří řidiči zdivočeli

Jako odstrašující příklad člověka, jenž nerespektuje pravidla, nabídla zkušenost z minulé soboty: 18. dubna krátce po poledni zaznamenal automatizovaný radar na dálnici D8 Volkswagen Golf, jehož řidič uháněl rychlostí 204 km/h – v místech, kde je povolená jen stotřicítka.

Schneeweissová sice připouští, že po vyhlášení nouzového stavu v rámci koronavirových opatření se provoz na středočeských silnicích výrazně zklidnil – rozhodně se však nezklidnili někteří z jeho účastníků. „I v současné situaci přibývá neukázněných řidičů, kteří nerespektují předpisy,“ upozornila. S tím, že časté jsou právě případy překračování rychlosti, jež nezřídka končí bouračkou.

Příčiny nehod se opakují

Ve srovnání se stejným obdobím loňského rokem nicméně dopravních nehod ubylo, což Schneeweissová dává do souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem a s tím souvisejícím omezeným provozem. „Avšak ani jejich stávající počet není příliš optimistický,“ varuje. Upozornila také, že dvěma oběťmi prvních tří dubnových víkendů byli motocyklisté – a nehod motorkářů vůbec přibylo.

Připomíná také případy s vlivem alkoholu, z nichž obzvlášť jeden šokuje, byť právě v tomto případě pití přímým viníkem nehody nebylo. Stalo se to 11. dubna kolem 17. hodiny na 32. kilometru dálnice D5. Šofér osobního auta se v pravém pruhu nevěnoval řízení – a když si na poslední chvíli všiml pomalu jedoucího náklaďáku před sebou, strhl volant doleva. Přesto o zadek kamionu zavadil pravou přední částí svého vozu – a neobešlo se to bez zranění. „Řidič kamionu z místa nehody odjel; následně byl policisty zastaven v obci Zdice. Při dechové zkoušce mu bylo naměřeno přes 3,5 promile,“ upozornila policistka.

U Bakova došlo ve čtvrtek k tragické nehodě. Zemřel při ní motorkář.
Smrtelná nehoda u Bakova: Motorkář zůstal zaklíněný pod kamionem

Nejčastější příčiny nehod se stále opakují. Ve 101 případu byl během prvních tří dubnových víkendů na vině způsob jízdy řidičů (tedy například nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti, otáčení se, objíždění a podobně). Následovaly rychlá jízda (43) a nedání přednosti v jízdě (27).

Středočeské nehody během uplynulých víkendů

* 3. – 5. dubna:
- Policisté řešili celkem 75 dopravních nehod. Oproti stejnému období loňského roku je to o 38 případů méně.
- Dva lidé při těchto nehodách utrpěli těžká zranění, 18 osob se zranilo lehce a jeden člověk zemřel – motorkář.
- Nehody motocyklistů představují z celkového počtu 75 nehod dohromady osm.
- V pěti případech se jednalo o dopravní nehody, kdy sehrál roli alkohol.

* 10. – 12. dubna:
- Policisté řešili 75 dopravních nehod; stejně jako o týden dřív. Oproti loňskému roku je to za stejné období o 53 případů méně.
- Dva lidé se zranili těžce a 26 lehce.
- Celkem šest řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu.

* 17. – 19. dubna:
- Policisté řešili celkem 89 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku o 52 nehod méně.
- Jeden řidič motocyklu utrpěl zranění neslučitelná se životem, čtyři lidí se zranili těžce a 28 osob lehce.
- V sedmi případech usedli řidiči za volantem pod vlivem alkoholu, jeden pod vlivem drog.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Motorkářovo předjíždění skončilo smrtelnou nehodou
Ilustrační foto
Těžká nehoda dvou motorek zastavila provoz u Rožmitálu