Pro tyto kontroly hlídky využívají jak stacionární radary, tak i s radary umístěné ve služebních vozidlech – a to i s využitím aut v civilním provedení, upozornila Barbora Schneeweissová z ředitelství středočeské policie. Připomněla, že když se pustili do velmi aktivního měření v obci i mimo obec, zaznamenali policisté nejčastější překračování rychlostních limitů na Benešovsku, Kolínsku, Rakovnicku a Nymbursku; hodně přestupků týkajících se rychlosti se vztahuje také k dálnicím.

Za „rekordmana v bezohledné a rychlé jízdě“ označila Schneeweissové řidiče Škody Fabia, který se na Nymbursku v úseku, kde je povolena maximálně devadesátka, hnal rychlostí 158 kilometrů za hodinu – tedy 68 kilometrů v hodině nad limit. Pomyslné druhé místo patří řidiči BMW, kterému policisté z dálničního oddělení v Rudné na D5 naměřili 146 km/h.

Ilustrační foto.
Jedeš tam, kam koukáš, předávají jezdcům zkušenost policejní motorkáři

Nemusí se to jevit tak hrozně – nicméně je třeba připomenout, že šlo o úsek s přechodnou úpravou omezující rychlost na 80 km/h. Do třetice Schneeweissová, jež upozorňuje, že intenzivní kontroly rychlosti budou nadále pokračovat, připomněla dalšího řidiče BMW: ten po dálnici D1 uháněl rychlostí 195 km/h.

Za první tři měsíce roku řešili středočeští policisté celkem 2951 dopravních nehod. Je to o 584 méně než za první kvartál loni – nicméně svou roli hraje, že už v březnu začal platit nouzový stav, který výrazně vylidnil ulice, silnice i chodníky. Mnohdy se provoz i ve všední den podobá spíše víkendu nebo svátku.

V této souvislosti se jako obzvlášť varující může jevit počet obětí dopravních nehod: 17 mrtvých představuje meziroční nárůst o sedm vyhaslých životů. Těžce zraněno bylo 26 lidí, což nedosahuje ani poloviny loňského počtu: je to o 29 osob méně. Také lehce zraněných výrazně ubylo. Policisté jich evidují 520; o 144 méně než loni.

Dopravní nehoda u Mirošovic
Video z nehody na D1 vybízí k opatrnosti v místě oprav

Škody způsobené při nehodách se blíží k dvěma a půl miliardy korun, doplnila bilanci letošního prvního čtvrtletí mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. „Příčiny nehod zůstávají dlouhodobě totožné – u řidičů se nejvíce projevuje nepozornost, nesprávný způsob jízdy, ale i překračování rychlosti,“ konstatovala.

V době nouzového stavu nehodovost podle informací Suchánkové výrazně poklesla. Po dobu jeho platnosti zemřelo pět účastníků silničního provozu. Proti minulým letům se výrazně snížily počty zraněných; jak těžce, tak lehce.

Oběti dopravních nehod ve středních Čechách
- Řidiči osobních vozidel: 7
- Spolujezdci v autech: 3
- Řidiči motocyklů: 3
- Chodci: 4

Zdroj: Policie ČR; údaje za první čtvrtletí roku 2020