Trable se nevyhnuly ani dálnicím, přičemž vážná situace byla zvláště na D10. Tam policisté dokonce po půl šesté varovali před zledovatělým povrchem vozovky mezi 20. a 33. kilometrem, vyžadujícím jízdu se zvýšenou opatrností – a na trase z Mladé Boleslavi do Prahy zkomplikovaly bouračky průjezd hned na třech místech.

Hromadná nehoda nad přemostěním D8 u Roudnice nad Labem.
Ranní námraza komplikovala dopravu na Roudnicku. Zranilo se pět lidí

Již po čtvrt na šest se staly vážné nehody poblíž Benátek nad Jizerou; mezi dálničními kilometry 21,6 a 20,5 ve směru jízdy na Prahu, kde to silně klouzalo nejen na namrzlém mostě přes Jizeru, ale i za ním. V místě, kde se převrátila dodávka a postupně nebourala tři osobní auta, musela zasahovat i záchranná služba. Problémy zde měli i další řidiči, když při příjezdu k nehodě začali brzdit, a počet havarovaných vozidel se ještě zvýšil.

A to už mnozí motoristé byli varováni poté, co cestou na Prahu míjeli nabouraná auta také kolem 30. kilometru: hromadná nehoda byla čtvrt hodiny před šestou hodinou hlášena v úseku mezi dálničními kilometry 33 a 27,1. Před tímto místem, kde pak policisté dokonce dálnici dočasně uzavřeli, se vytvořila šestikilometrová kolona. Po šesté došlo na D10 k havárii ještě také blíže ku Praze: na kilometru 14,1 bouralo osobní auto; naštěstí bez zranění.

Nehody na Pražském okruhu

Několik nehod se v časných ranních hodinách stalo také na Pražském okruhu. Nejvážnější z nich byl střet aut v levém jízdním pruhu na 15. kilometru. Rovněž na dálnici D6 za Unhoští se dvě auta mířící na Prahu zastavila o levá svodidla a posléze se počet havarovaných vozidel zvýšil na šest; k tomu došlo na kilometru 10,3.

Zdroj: Youtube

Častěji než obvykle se bouralo také na dalších komunikacích. Například u Neratovic se po šesté hodině střetla dvě osobní auta, na silnici druhé třídy u Týnce nad Sázavou dokonce zhruba ve stejném čase osobní automobil skončil po nehodě na střeše – naštěstí bez zranění.

Důsledkem se však stala uzavírka, kvůli níž byla také odkloněna trasa autobusové linky číslo 339 přes Krhanice, takže dvě zastávky u Týnce zůstaly bez obsluhy, a jeden spoj z Týnce do Prahy nevyjel kvůli tomu, že autobus zůstal stát před místem nehody. Nikdo nepřišel k úrazu ani při nárazu osobního auta do stromu na Mladoboleslavsku; mezi vesnicemi Vrátno a Kluky.

Nehoda v břeclavské Lidické ulici.
V Břeclavi se srazil autobus, dodávka a osobní auto. Šest lidí se zranilo

Nakolik se na nehodách podepsaly vlivy počasí, ukážou detaily z policejního vyšetřování. Lze ale předpokládat, že první vážnější zásah zimy mohl svou soli sehrát leckde. Před ledem na silnici policisté po šesté hodině varovali také třeba na devítisetmetrovém úseku silnice u Tehova na Praze-východ. V tomto úseku uvízly a autobusy, což poznamenalo provoz na linkách číslo 383, 489, 494: došlo nejen na zpoždění spojů, ale i na odklon.