„Zdravotnická záchranná služba ho v bezvědomí převážela do nemocnice – a jeho stav je kritický,“ připomněla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. O jak závažné zranění se jedná, napovídá i informace záchranářů, že šlo o transport do vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

Ve hře jsou závažné paragrafy

Suchánková upřesnila, že skupina umístila zábavní pyrotechniku do odpadkového koše z betonu. „Ten se po odpálení rozlétl – a část betonu zasáhla do hlavy právě 21letého muže,“ konstatovala. K právní kvalifikaci případu či podílu dalších osob přítomných na místě se však zatím nevyjádřila.

Ilustrační foto.
Silvestr ve středních Čechách: natržený zadek, ale i děsivé zranění hlavy

Shodou okolností právě mluvčí mělnického územního odboru středočeské policie Markéta Johnová varovala na policejním webu před silvestrovskými nerozvážnostmi spojenými s používáním pyrotechniky. Mimo jiné uvedla: „V případě použití pyrotechnického výrobku způsobem, kterým osoba zapříčiní smrt jiné osoby, se osoba může dopustit trestného činu usmrcení z nedbalosti (§ 143 trestního zákona), v případě zranění jiné osoby trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 147 trestního zákona) nebo ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 148). Obdobně při vzniku škody na majetku způsobené odpálením pyrotechnického výrobku se může dopustit trestného činu poškození cizí věci dle § 228.“

Zmínila současně i § 273, obecné ohrožení z nedbalosti, plynoucí z použití pyrotechnického výrobku způsobem, který vede k ohrožení života a zdraví osob nebo nebezpečí vzniku škody na majetku. Navíc poškozeným vůči pachatelům ještě vzniká nárok na náhradu škody.

Zásahy byly velmi rozmanité

Krajská policejní mluvčí v pátek připomněla, že silvestrovské oslavy a příchod nového roku 2021 se od předešlých let zásadně odlišovaly. „Tradice spojené s příchodem roku poznamenala pandemie koronaviru a s ní spojená četná opatření. Zásadní změnou oproti letům minulým bylo uzavření restaurací, barů a podobných provozoven, velmi zásadním opatřením byl i zákaz vycházení po 21. hodině až do páté hodiny ranní či sdružování více než dvou osob – a v neposlední řadě i zákaz pořádání půlnočních ohňostrojů,“ uvedla Suchánková.

Policisté se zaměřili i na kontrolu dodržování vládních opatření – zaměstnávaly je ale také jiné události. Jestliže pětice policistů ze „silvestrovské“ služby na krajském operačním středisku hodnotí nynější přelom roku jako „nezvykle klidnější“ ve srovnání s předchozími roky, neznamená to, že by o přijatá oznámení a řešení různých případů byla nouze. „Do prvního lednového rána roku 2021 přijali celkem 596 tísňových volání, z nichž 338 museli dále řešit a zajišťovat součinnost policejních hlídek,“ upřesnila Suchánková.

Ema Tvrdíková se narodila rodičům Nikole a Jiřímu 1. ledna v kolínské porodnici.
Letošní první novoroční miminko ve Středočeském kraji se narodilo v Kolíně

Paleta zásahů to přitom byla opravdu rozmanitá. Třeba bouraček či jiných událostí spojených s dopravou, vyžadujících asistenci hlídek, napočítali policisté 69. Fyzických napadení, případně jednání kvalifikovaného jako „narušování občanského soužití“ zaznamenali 29; o jeden případ méně, 28, bylo nahlášených požárů. Informací o krádežích či vloupáních přišlo 22 – a téměř srovnatelný počet (20) se vztahuje také k porušením opatření souvisejících s nouzovým stavem a nařízeními vlády. „Operátoři tísňové linky přijímali i anonymní oznámení, která byla intenzívnější s příchodem půlnoci. Takovýchto volání přijali 164 – a týkala se zejména rušení nočního klidu či porušování vládních opatření,“ doplnila policejní mluvčí.

Vrtulník nakonec nebyl potřeba

Součástí služby středočeských policistů se na přelomu roku staly i pátrací akce po třech pohřešovaných lidech. Nejdramatičtěji se jevilo více než dvouhodinové hledání mladého muže, který se měl pohybovat v lesích v Kladensku – přičemž indicie naznačovaly, že pomýšlí na sebevraždu. „Po oznámení již nebyl nijak kontaktní. Ztraceného muže hledala více než desítka policistů z obvodních oddělení a oddělení hlídkové služby, vzlétl i vrtulník,“ připomněla Suchánková. Nakonec pátrání skončilo v ranních hodinách. „Muž byl nalezen doma na Berounsku, zdráv a v pořádku,“ uvedla mluvčí.