Vlastně se jednalo o pět pacientů, kteří utrpěli úraz, a těhotnou ženu, kterou zdravotníci odvezli k preventivnímu vyšetření, upřesnila Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů.

Po nárazu osobního vlaku s cestujícími do nákladního auta (k němuž došlo navzdory tomu, že jde o křížení železniční trati a silniční komunikace zabezpečené nejenom výstražnými světly, ale také chráněné závorami) zůstala jednokolejná trať Praha – Turnov neprůjezdná; dráhy zavedly autobusovou dopravu nahrazující osobní vlaky v úseku Praha-Čakovice a Měšice u Prahy nebo Všetaty a rychlíky byly odkloněny, což se neobešlo bez zpoždění. Uzavřena zůstala rovněž Hlavní silnice; spojnice mezi Měšicemi a Hovorčovicemi – policisté nasměrovali dopravu přes Líbeznici. Policistka Eva Kropáčová uvedla, že komunikace byla uzavřena až do vyproštění nákladního vozidla a odstranění všech škod na kolejišti.

Přesné okolnosti nehody zůstávají předmětem šetření policie i drážní inspekce; v jeho rámci bude dále upřesňována míra zavinění. První poznatky napovídají, že na kolejích zůstala po dokončení prací stát tatra asistující při frézování komunikace. Řidič, který před nárazem vlaku stačil vyskočit z kabiny, avšak při odmrštění vozidla mimo kolejiště utrpěl lehké zranění, na místě policistům řekl, že jeho auto mělo poruchu.

„Dopravní policisté nyní zjišťují, co se na místě přesně stalo. Zajištěné vozidlo kriminalisté zaslali k provedení expertízy, která zjistí, zda vozidlo opravdu zůstalo stát v kolejišti z důvodu technické závady, nebo je vina na straně řidiče," konstatovala Kropáčová.