Nechráněný železniční přejezd se světelnou signalizací se nachází na trati mezi Mělníkem a Mšenem, která je už delší dobu zavřená. Ve včerejším ránu tam ale posunoval nákladní vlak. Potvrdil to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Při posunování vlak přímo na železničním přejezdu narazil zadním vagonem do vozu Škoda Felicia, ve kterém třiatřicetiletá žena vezla tři školáky.

Podle mluvčí středočeských záchranářů Petry Effenbergerové dvě z dětí při nehodě utrpěly tržné rány na hlavách. V době, kdy je sanitky převážely do nemocnice v pražském Motole, byly obě děti při vědomí. „Lékař měl podezření, že by mohly mít i otřes mozku," doplnila Petra Effenbergerová.

Děti podle mluvčí středočeských záchranářů doprovodila do nemocnice matka, která vyvázla jen s drobnými oděrkami. Třetí dítě zraněno nebylo.

Drážní inspekce podle Martina Drápala nehodu vyšetřovat nebude, neboť kolej, kde k ní došlo, byla vyloučená. „Podle zákona tak nešlo o mimořádnou událost na trati," připomněl Martin Drápal.

Policejní mluvčí Markéta Johnová uvedla, že vzhledem k výluce na trati není zásadní, zda byla světlené signalizace u železničního přejezdu bez závor v době nehody v provozu. „Zaměříme se na to, zda strojvedoucí a vedoucí posunu nezanedbali dodržení bezpečnostních předpisů," vysvětlila Markéta Johnová.

Na železniční trati mezi Mšenem a Mělníkem je výluka už třináct měsíců. Koleje byly v havarijním stavu, a tak tam musel být provoz loni na podzim zastaven. V současné době se oprava za asi tři sta čtyřicet milionů korun chýlí k závěru, vlaky by se tam měly vrátit na začátku letošního prosince.