VYBRAT REGION
Zavřít mapu

On-line: ptejte se Tomáše Fencla, sládka Parostrojního pivovaru v Lobči

Na otázky čtenářů bude ve čtvrtek 10. listopadu od 13 hodin odpovídat sládek lobečského parostrojního pivovaru Tomáš Fencl. Otázky můžete pokládat už nyní.

On-line: ptejte se Tomáše Fencla, sládka Parostrojního pivovaru v Lobči

Sládek lobečského pivovaru Tomáš Fencl.

Tento rozhovor byl ukončen dne 10.11.2016
DOTAZ: Dobrý den, jak jste se k práci sládka dostal? To na to máte nějakou "sládkovskou" školu? :-)
ODPOVĚĎ:Dobrý den. „sládkovská“ škola opravdu existuje. Při střední potravinářské průmyslovce je obor „technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů“
Pak se také učí pivo na VŠCHT, ale já studoval jiné obory a sládkování u mě přešlo z pouhého hobby do profese.

Inicializaci jsem měl před dvaceti lety, když jsem nějaký čas pobýval v Austrálii. Peněz moc nebylo, pivo drahé a žízeň věčná. V místním supermarketu prodávali sadu na domácí vaření, nebo přesněji vyrábění, piva. Ona se vlastně jen naředila zredukovaná mladina z konzervy a přidali se kvasnice. Do té doby by mě nenapadlo, že by něco podobného mohlo jít. A ono to šlo a výsledek se dal i pít.
Doma jsem potom po letech toto míchání povýšil na opravdové vaření ze surovin. Nejdřív v paneláku na sporáku, později ve sklepě nového domu na varně mevar z Roudnice.
Velkou podporou a motorem mi byla moje žena Irena, která pivo také miluje.
DOTAZ: Kolik hektolitrů piva tak za rok vypijete :-) ?
ODPOVĚĎ:Asi hodně, řekl bych nepočítaně.
DOTAZ: Dobrý den, zkoušel jsem jednou vařit pivo doma a docela se to kupodivu dalo pít. Ochutnával jste někdy od někoho takové pivo, které si klohnil doma?
ODPOVĚĎ:Dobrý den, sám jsem jak domovařič začínal.
I doma člověk dokáže uvařit skvostné pivo.
Vždy se rád s domovařiči setkávám a kde můžu, tam radou a zkušeností pomůžu.
Poslední dobou se mi ale zdá, že úroveň znalostí a kvality jejich produktů raketově roste.
DOTAZ: Jaký piva vyrábíte? děláte taky nějaký speciály?
ODPOVĚĎ:Vaříme piva spodně i svrchně kvašená, od světlých po temně černá, od slabé osmičky po tělnatou osmnáctku, česká tradiční ale i belgická, anglická a americká.
Teď před vánoci nám například dozrává náš vyhlášený Imperial Stout, temné irské pivo s devíti procenty alkoholu.
V nejbližší době budeme vařit belgický Tripel 18, světlé pivo s překvapivě lehkým tělem, které svou sílou už nejednoho překvapilo.
DOTAZ: Zkazilo se vám taky někdy pivo, jak k tomu může dojít? pepa
ODPOVĚĎ:Pokud se pivo dobře uvaří – odejde dobré z varny, může se ve sklepě při kvašení a dozrávání zkazit jen ze dvou důvodů.
Buď pokud se při zakvašení neřeknou nahlas kouzelná slůvka „dej bůh štěstí“,
nebo pokud dojde ke kontaminaci piva vlivem špatné sanitace provozu.
Oboje děláme svědomitě,takže se nám žádné pivo nezkazilo.
Když potom pivo pivovar opustí, tak protože se naše pivo dále neošetřuje, může se časem v teple kazit, tak jako většina potravin.
DOTAZ: Zdravím. Pivo mi nechutná, protože je hořké. Změní se to někdy? Nebo co byste mi nabídl, abych ho začala pít? :)
ODPOVĚĎ:Dobrý den.
Přesně pro vás by byl náš Wit – pšeničné pivo belgického typu, ve kterém je minimum chmele, zato se přidává koriandr a slupky hořkých pomerančů.
DOTAZ: Opravdu pivo zasytí? Čím to je?
ODPOVĚĎ:Nevím zda zasytí, ale určitě dodá energii.
Pak po něm ale člověk dostane chuť jíst, protože hořké látky podporují trávení sekrecí žluči.
DOTAZ: V poslední době je trendem nefiltrované, nepasterizované a já nevím jaké ne - pivo. Je takové pivo fakt lepší než to filtrované nebo je to zase nějaký reklamní tah? Co je v tom nefiltrovaném navíc? Dík za odpověď.
ODPOVĚĎ:Filtrací piva dojde ke zploštění chuťového profilu a pasterací se, mimo jiné, inaktivují enzymy, které pivu dodají kvasnice.
Zajímavé je, že tyto enzymy, pokud v pivu zůstanou, pomáhají chránit jaterní buňky před účinky alkoholu.
Druhá strana mince je menší trvanlivost těchto piv.
Musí se rychle dostat ke spotřebiteli a do spotřebitele.
Někomu také nemusí příliš plná chuť nefiltrovaných piv vyhovovat, ale jsme rádi, že můžeme naším pivem přispět k pestrosti trhu.

Pokud se filtrace a pasterace provede správně, dobré pivo po nich zůstane dobré, … jen, myslím, o trochu méně.
DOTAZ: Pane sládku, co máte na vaší práci nejraději a co vás třeba naopak štve nebo nebaví? Mějte se fajn, Jarka.
ODPOVĚĎ:Jarko, dlouho jsem přemýšlel, co mě vlastně na sládkování nebaví a pak jsem na to kápnul.
Štve mě únavné papírování a pak taky, když mě po várce doma večer bolí záda.

Nejraději naopak mám, když mě můj táta, po kterém jsem zdědil lásku k pivu, pochválí za dobré pivo.
Trochu klišé, ale je to tak :)
Obecně mám rád, když naše pivo chutná, to je nejlepší odměna.
DOTAZ: Dobry den, chtel bych se zeptat kdyz jsem byl u vas na prohlidce tak jsem koukal ze kdyz stacite pivo z tanku do sudu tak prvni sud davate na stranu. Proc? A co s nim je dal? Dekuji
ODPOVĚĎ:Dobrý den.
Ano občas dáváme první sud stranou,
to když máme v panence (přepadová výpusť) moc kvasnic a bojíme se, že by pivo mohlo být zkalenější, než máme rádi.
Prvním sudem se panenka hezky propláchne.
Tento první sud je pro sládka ...
DOTAZ: Co máte nejradši k pivu?
ODPOVĚĎ:K pivu mám nejraději partu kamarádů, a pokud myslíte jídlo, tak k pivu moc jíst nemusím.
Když už, tak mám rád tučné. Teď jsem si zrovna přivezl ze Mšena uzený bůček.
DOTAZ: Dobrý den, budete do budoucna rozšiřovat nabídku o nové druhy piva? Ne, že by byla nabídka malá, ale zda lze v očekávat i jiná. Děkuji. A jinak přeji další úspěšné působení :-)
ODPOVĚĎ:Dobrý den, děkuji.
Pan správce má dlouhodobě slíbenou bavorskou pšenici, Tak ta možná na jaře bude.
Jinak teď vaříme sérii studeně chmelených Ale, která mají přízviska podle použitého chmele.
Aktuálně je na čepu Cascade Ale a ve frontě se řadí Summit Ale a Willamette Ale.
Pak nám ve sklepě zraje Summit IPA s 60% chmele Summit, uvařená do mezinárodní soutěže, kterou pořádá firma Simple Hops.
DOTAZ: Ahoj Tomáši, Tvá piva mi chutnají a vždy se z nich těším, pokud se s nimi setkám. Oceňuji jak úžasnou obnovu krásného pivovaru, tak zdařilou grafiku a v neposlední řadě skvělé fotografie produktů. Tady směřuje můj dotaz, vidím jen skleněné lahve, což velmi chválím. Neuvažovali jste nad tolik dnes "populárními" a levnějšími plasty? A proč? Díky. Dej Bůh štěstí Roman Holoubek
ODPOVĚĎ:Ahoj Romane. „Dejž to pánbůh“.
Také se nám víc líbí sklo. Proto také na webu vystavujeme jen sklo.
Ale sklo je drahé a těžké, takže tě možná zklamu, ale i my plníme pivo do PET. Plasty se prodávají především v našem pivovarském výčepu.
Pro odnos jsou prostě praktičtější a cena obalu tolik nezasahuje do ceny náplně.
Skleněné lahve jsou určeny spíš pro pivotéky a pak do skla stáčíme naše speciály Imperial Stout a Tripel.
Za zamyšlení určitě stojí i porovnání uhlíkových stop obou variant.
Domnívám se, že při použití nevratného skla z tohoto porovnání vychází lépe plast.
DOTAZ: Kolik vám bylo let když ste se rozhodl vařit pivo a proč?
ODPOVĚĎ:Většina je zodpovězena výše. Začínal jsem ve dvaceti letech.
Pivo a všechno kolem něho mě vždy bavilo a navíc jsem chtěl udělat radost ženě a uvařit jí dobré pivo.
DOTAZ: Pijete jen pivo nebo třeba i víno? A pijete jen svoje pivo nebo taky jiný?
ODPOVĚĎ:Víno mám rád, ale je pravdou, že jsem ho poslední dobou jsem ho moc nevypil.
Myslím, že naposledy na jaře s panem správcem při zapíjení jeho syna.
Vždy si rád pochutnám na pivu z jiného malého pivovaru. Občas piji i pivo velkých značek, považuji to za jakousi kalibraci.
Převažuje u mě však určitě to naše lobečské.
DOTAZ: Hezký den pane sládku, nemám žádný dotaz jen chci pozdravit a popřát inspiraci pro originální odpovědi!
ODPOVĚĎ:Hezký den i vám, děkuji a doufám, že občas naše pivo pijete?
DOTAZ: Tomáši, prý jste vystudoval ČVUT. Není Vás v pivovarnictví škoda?
ODPOVĚĎ:Michale, určitě není.
Člověk má přece dělat to co ho baví a naplňuje. Jediné čeho je v životě škoda je dobrého člověka.
A navíc cesty osudu jsou klikaté. Pokud bych nestudoval ČVUT, nikdy bych nepoznal ty pravé lidi a nebyl tam kde dnes.
Jakákoli škola dá člověku rozhled a čas přemýšlet o budoucím uplatnění.
Navíc není všem dnům konec, alespoň doufám, a za pár let může být zase všechno jinak.
DOTAZ: Sládek, stárek a mládek, jaký je v tom rozdíl? Co vlastně dělají?
ODPOVĚĎ:No podle mě je to tak, že mládek a stárek jsou obecně pracovníci provozů jako pivovary, mlýny, sladovny...
Stárek je služebně starší a tedy zkušenější než mládek.
Kdežto Sládek se objevuje jen v pivovarech. Tam to pak může být sládek a podsládek, nebo starší a mladší sládek.
U nás máme jen sládka a pomocníka, kterému se říká pumpauf.
Pomalu si ale pumpaufa vychováváme a brzy z něj bude podsládek.
DOTAZ: Chystáte na nejbližší dobu nějakou novinku? Nebudete vyrábět třeba cidery? A co nealko pivo, děláte?
ODPOVĚĎ:Na cidery se nechystáme.
Jednat bychom se to museli naučit a pak taky v našem sousedství jedna výrobna ciderů vzniká.
Nepolezeme klukům do zelí.
Na nealko pivo se nás občas lidi ptají, zatím si na něj netroufáme, ale přemýšlíme o něm.
DOTAZ: Dělají sládky i ženy? :-)
ODPOVĚĎ:Ano dělají.
Například Martina Valterová z teplického Monopolu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT