Tato sportovní disciplína sice nepatří v líném Česku zrovna mezi populární, přesto zde má své místo. A na Mělnicku to platí dvojnásob, hlavně díky Zdeňku Holečkovi – dvojnásobnému mistrovi České republiky a držiteli dvou národních rekordů v benchpressu.

Nyní má za sebou borec ze soutoku světový šampionát v Trutnově, na něm obsadil perfektní třetí místo, hned za dvěma siláky z Polska. Holeček startoval ve své oblíbené disciplíně benchpress, ve které zvládl vytlačit 160 kg. Jeden ze svých vlastních národních rekordů tak dokázal navýšit o deset kilogramů a potvrdil, že v Česku momentálně nemá konkurenci.

Superpohár: Olympik Mělník - Gamaspol Jeseník
Do Mělníka míří futsalový král z Chrudimi

STAČÍ SEBRAT ODVAHU

Kromě účastí na celosvětových akcích je Holeček v mělnické posilovně HM GYM osobním trenérem, který pomáhá nejen začínajícím dříčům v jejich správném cvičení.

„Být osobním koučem je pro mě příjemné spojení zaměstnání a koníčku. Lidé se často bojí, že se při svých začátcích ztrapní a že se jim zkušení budou posmívat, je tomu ale přesně naopak. Právě ti služebně starší jsou připravení amatérům pomoct a poradit,“ poodhaluje prostředí posilování Holeček.

A od kolika let se můžete na cvičení dát? „Klidně už od konce základní školy. Důležité ale je cvičit pod dohledem plnoletého zkušeného člověka, který bude sledovat, zda jsou cviky vhodné a zda jsou prováděné správným způsobem. Mladým lidem doporučuji nejprve zpevnit střed těla a pak se teprve věnovat končetinám. V mladém věku je také nutné zařadit do posilování cviky s vlastní váhou,“ upozorňuje na závěr Zdeněk Holeček.

DUEL STŘELCŮ. Libišský Zdeněk Šenkeřík (vlevo) ve Slaném svou devátou podzimní branku nepřidal, prosadil se naopak domácí Josef Galbavý. Oba patří mezi nejlepší kanonýry přeboru.
V kraji pálí borci z ligy i mladé pušky. Nejlepší už pokořili desítku