Tentokrát však novoborský křišťál narazil. Ambiciózní klub z Lysé nad Labem, který již několik let pošilhává po vítězství v Extralize, nenechal nic náhodě. V jeho řadách nastoupil exmistr světa Ruslan Ponomariov a čerstvý seniorský mistr světa Vlastimil Jansa. Právě prvně jmenovaný dokázal svého soupeře porazit, čímž získal pro Lysou nad Labem rozhodující bod.

Ostatní spoluhráči Tamir Nabaty, Evgenyj Najer, Vojtěch Plát, Tomáš Oral, Alexey Kislinsky a Jan Šuráň povzbuzeni jeho výkonem dokázali své silnější soupeře „udržet na uzdě“ a ostatní partie skončily smírně. Výstaviště Lysá nad Labem vyhrálo 4,5:3,5 a usadilo se na druhé pozici tabulky.

Šachista Vlastimil Jansa.
Šachový velmistr Jansa se stal mistrem světa v 76 letech

„1. Novoborský ŠK po devíti letech v Extralize prohrál a propadl se až na třetí příčku. Tím se nejvyšší šachová soutěž zajímavě zamotala a bude nejspíš velmi napínavá až do konce, a to zejména díky nebezpečnému klubu GASCO Pardubice, který je zatím v čele s náskokem dvou bodů,“ řekl po překvapivém vítězství Miloš Havlena z lyského oddílu.

„Příznivce královské hry si dovolujeme pozvat na další kola 12. a 13. ledna 2019, ve kterých se naši hráči pokusí z průběžného prvního místa sesadit šachisty z Pardubic,“ dodal Havlena.

Česko zpívá koledy. Ilustrační foto
Koledy zazní Nymburskem už ve středu večer