„Jste první!" reagoval s úsměvem moderátor večera Radek Šilhan, který za pořádající agenturu okamžitě přislíbil výměnu ceny. „Moc se omlouvám, ale nejsou to řídítka, i když i ta občas vypadnou z ruky," nenechal se vyvést z míry závodník KBS ÚAMK Unhošť, který je doma v Želízech.

Podívejte se, jak proběhlo dekorování Jakuba Horáka

Zdroj: Luboš Kurzweil

Horák obhájil pozici nejúspěšnějšího odchovance sportu v regionu, působícího v současné době na vyšší úrovni mimo jeho hranice po roce, loňskou sezonu ovšem sám neřadí mezi nejlepší. Na hlavních závodech mistrovství Evropy ho prý provázela velká smůla. „První závod jsem kvůli technické závadě dokončil s velkou ztrátou, ačkoli časy z rychlostních zkoušek odpovídaly třetímu místu ve třídě E3 senior. Poslední závod v Uhlířských Janovicích jsem zase v obou dnech zůstal v bažině, a ztratil tak cenné vteřinky. Takže z toho nakonec medailová pozice nebyla, zůstal jsem těsně za nimi."

V domácím mistrovství se ale v obou disciplínách, tedy enduru i v enduro – sprintu, umístil na medailových pozicích. V soutěži družstev se mu s unhošťským týmem podařilo dokonce vyhrát. Přesto není zcela spokojený: „Vždycky jde ještě přidat."

 Jednoho loňského úspěchu si ovšem přece jen považuje. A právem. „Dokončil jsem studium na vysoké škole, za což jsem rád," prozradil. „No, vlastně to není až tak dobré, protože musím chodit ještě do práce, a tak už nezbude tolik času na ježdění," zamýšlí se. I tak má v letošním roce v plánu opět objet evropský a domácí šampionát a dosáhnout s ohledem na pracovní a soukromé povinnosti na nějaké slušné výsledky. „Už nejsem mlaďas, a tím se, ať chci nebo nechci, mění i moje priority, protože nejsem profesionální jezdec, abych se tím uživil," má jasno.

Do kategorie snů pak Jakub Horák nadále řadí účast na Rally Dakar, která mu letos nevyšla. „A vzhledem k finanční náročnosti asi ani nevyjde. Nechci to ale úplně zahazovat, protože je to velká výzva. Na druhou stranu to nechci lámat přes koleno. Buď to někdy vyjde, nebo ne."

V současných dnech už endurový sport s vydatným přispěním počasí dávno nespí zimním spánkem. „Není sníh, nemrzne, a tak se dá jezdit prakticky pořád. Já jsem přes zimu moc nejezdil, ale věřím, že na závodech bude všechno v pořádku," rozloučil se Horák.