Na tradiční jachtařský závod O krále Šumavy, který patří do série Českého poháru, se letos přihlásilo osmapadesát dvouposádkových lodí pěti tříd ke spokojenosti pořadatelů z JK Černá v Pošumaví.

Než však hlavní rozhodčí Martin Soušek dal pokyn k pátečnímu startu tří mládežnických lodních tříd, překvapil technický personál ředitel závodu Alexandr Jegorov mladší. „Dostali jsme pokyn, abychom předložili vybavení svých lodních lékárniček, abychom jako členové hladinové záchranné služby mohli poskytnout první ošetření. Až na jednu loď bylo vše v naprostém pořádku," informoval.

V pátek za ideálních jachtařských podmínek odjely posádky lodí tříd 29er, Cadet a 420 čtyři kvalitní rozjížďky. Na skifech 29er vedla lipensko-neratovická posádka Nikol Staňková / Johana Kořanová. Jenže nikdy se nemá říkat hop, dokud se nepřeskočí. V tomto případě, dokud se neprojede cílem poslední rozjížďky. „Ta se nám vůbec nepovedla. Začalo to již na startu a skončilo v cíli čtvrtým místem, když do té doby jsme měly nejhorší dvojku," povzdechla si po závěrečném ceremoniálu Johana Kořanová. To poslední čtvrté místo totiž děvčata odsunulo za vítěznou pražskou posádku Václav Brabec / Ota Dvořák, byť měly obě lodě stejný počet bodů. Inu jachtařská pravidla jsou neúprosná. Pro tuto posádku z YC CERE z Prahy 4 Podolí, je to velmi cenné vítězství.

Neratovické posádky si však vedly výborně i v dalších třídách. Ve třídě Cadet i 420 obsadily první dvě místa a v dospělé třídě Fireball, která stejně jako Flying Dutchman začala závodit až od soboty, získaly také zlato zásluhou Milana Čápa a Filipa Procházky. „V sobotu byly dvě rozjížďky na hranici regulérnosti, ale v neděli jsme si spravili chuť. Sice se vítr hodně točil, ale byl silný a skvěle jsme se svezli," pochvaloval si Milan Čáp, který nedal dalším soupeřům šanci.

Ve třídě Flying Dutchman zvítězila kombinovaná posádka Jiří Hrubý a Roman Houdek (YC Štětí / LS Brno). Nyní si organizátoři závodu z nejstaršího lipenského klubu JK Černá v Pošumaví odpočinou až do konce srpna, kdy přivítají na pohárových i mistrovských závodech dalších pět lodních tříd.

Flying Dutchman (9 lodí):
1. Jiří Hrubý / Roman Houdek (YC Štětí / LS Brno)
2. Petr Storch / Tomáš Palkovský (TJ Chem.Ústí n. L. / YC Štětí)
3. Karel Šimek / Pavel Beneš (Sj Hluboká n. Vlt. / YC DIM Bezdrev)

Fireball (27 lodí):
1. Milan Čáp / Filip Procházka (YC Neratovice)
2. Jiří Parůžek / Košvica (JK Toušeň / LS Brno)
3. Jiří Čechura / Jan Will (Loko Plzeň)

29er (10 lodí):
1. Václav Brabec / Ota Dvořák (YC CERE Praha)
2. Nikol Staňková / Johana Kořanová (YC Lipno n. Vlt. / YC Neratovice)
3. Šimon Mareček / Jan Svoboda (JK Brno / LS Kroměříž)

420 (4 lodě):
1. Jebavý / Jebavá (YC Neratovice)
2. Vlachová / Vlach (YC Neratovice)
3. Štursová / Synková (LS Brno)

Cadet (8 lodí):
1. Z. Vychová / E. Vychová (YC Neratovice)
2. Stejskal / Hudec (YC Neratovice)
3. Hrnčířová / Krampolová (ČYK Praha)

PETR VITOŇ