Martin Kolář v minulé sezoně poprvé nakoukl do Kooperativa NBL a v dresu Nymburka odehrál do konce sezony dvacet osm utkání. Při průměru deset minut na utkání zaznamenal čtyřiaosmdesát bodů a získal čtyřicet sedm doskoků. Své první body v KNBL zaknihoval v zápase proti Ústí nad Labem, kdy nastřílel pět bodů. Maximem bylo deset bodů proti Jindřichově Hradci a stejný počet bodů v první čtvrtfinále proti Kolínu.

Kromě nejvyšší soutěže nastupoval Martin také za družstvo Nymburk B v první lize, kde se v sedmnácti zápasech dopracoval k průměru 20,5 bodů na zápas, což znamenalo třetí místo mezi nejproduktivnějšími hráči první ligy. Zanedbatelných nebylo ani osm doskoků na zápas a s 2,1 zisku na zápas byl nymburský basketbalista čtvrtým nejlépe hodnoceným hráčem v této dovednosti v rámci první ligy. Od března 2018 pomáhal prvoligovému Hradci Králové k postupu do nejvyšší soutěže, jednak v play off první ligy a pak také v baráži proti Jindřichovu Hradci.

Miroslav Jansta.
Nymburk změnil majitele, Jansta zůstane jen fanouškem

Martin Kolář má pochopitelně také velké zkušenosti s mládežnickým basketbalem. V sezoně 2015/2016 i 2016/2017 byl nejlepším střelcem nymburských extraligových juniorů U19, se kterými nakonec obsadil druhé a čtvrté místo na Mistrovství České republiky. V sezoně 2014/2015 získal jako kadet do sedmnácti let s BA Nymburk titul Mistra republiky U17, když byl opět nejlepším střelcem svého týmu.

Martin se také zúčastnil čtyř mládežnických turnajů mistrovství Evropy. Poprvé to bylo v roce 2014 v Makedonii v kategorii U16, podruhé o dva roky později ve Skopje za U18 a v posledních dvou letech za výběr do dvaceti let v Řecku a Bulharsku. (tl)

Myslím, že dostanu více prostoru, říká basketbalista

První zkušenosti s nejvyšší soutěží získal basketbalista Martin Kolář v nymburském dresu, nyní je bude nabírat v dresu Hradce Králové, kam právě přestoupil.

Jak hodnotí přesun do Hradce Králové sám Martin Kolář?
Hráč v mém věku potřebuje hodně hrát a je rád za každou příležitost strávit na palubovce maximum času. Myslím si, že v Hradci dostanu více prostoru, než bych mohl získat při nabitém kádru v Nymburce. Věřím, že to pro mě bude hodně přínosný rok. Hlavně mám všechno ve svých rukách. Budu mít čas ukázat, že na to mám.

Uvažovalo se už v minulé sezoně o vašem přestupu?
Ano, když Hradec končil první ligu a vypadalo to na postup, říkalo se, že v případě, že by Sokoli hráli NBL, mohl bych přestoupit sem.

Kdy jste se dozvěděl o tomto „trejdu“?
Řešil jsem to tak trochu celé léto, ale po mistrovství Evropy U20 proběhla závěrečná část dohody.

V Hradci jste strávil už závěr minulé sezony. Myslíte, že to bude příští rok jiné?
Určitě to bude jiné, protože Hradec od minulé sezony posílil. Například na mé pozici bude Dušan Pandula, právě jeden z hráčů, který by mi mohl předat spoustu zkušeností. Myslím, že se zvedne kvalita nejen herního výkonu Hradce, ale také kvalita tréninkového procesu. To bylo právě v Nymburce skvělé, protože jsme po sobě „šlapali“ i při přípravě.

Jste rád, že zůstanete v kontaktu s Nymburkem alespoň prostřednictvím rezervního týmu?
Jednoznačně. Nymburk je pro mě rodné město a hra v první lize mi přidá další minuty a další zkušenosti. Já doufám, že zůstanu v kontaktu i s A týmem. Byl bych rád, kdybych si mohl někdy s klukama z áčka třeba zastřílet. Uvidím, jak se domluví trenéři.

Co vám bude chybět oproti loňsku?
Hra jedna na jedna s Genem (Lawrence), tím jsme se bavili skoro na každém tréninku (smích).

Nemrzí vás, že se v Hradci začíná už o skoro tři týdny dříve, než byste začínal v Nymburce?
Je pravda, že toho volna nebude moc (smích). Asi by nebyl problém začít déle, ale já budu rád, že se budu připravovat. Stejně bych nějak individuálně na sobě pracoval.

ČESKÝ MISTR JE VE SKUPINĚ C. Nymburští basketbalisté se mohou těšit na hodně silné celky. Zápasy nadcházející sezony Ligy mistrů slibují velkou zábavu pro fanoušky
Skupina je atraktivní. A zároveň hodně těžká

Tomáš Laš