Sama kdysi hrála hokej, vdala se za úspěšného hokejistu Kladna, ale nakonec ji vidíte spíš u krasobruslení. Laďku k němu přivál talent její dcery, dnes už devatenáctileté Natálky. U ledu jí s manželem kdysi nechat chtěli, ale místo hokeje jí jako krásné dívence raději zvolili estetičtější formu pohybu po ledovém zrcadle. 

Když před čtyřmi lety přišel pokyn z republikového svazu, aby krajská komise krasobruslení vytvořila nominaci na zimní olympiádu dětí a mládeže, tak některým došlo, že krajská komise v největším kraji ČR vlastně vůbec neexistuje. „Na olympiádu se nominovala vždycky jedna osoba a to jsme už nechtěli. Postupně jsme tak začali komunikovat s oddíly, splnili všechny legislativní záležitosti, abychom měli vlastní právní subjektivitu a loni v létě jsme vše konečně dotáhli,“ říká Eichenmannová, která se stala sekretářkou svazu. 

Předsedou byl zvolen Rudolf Vácha z Mělníka, metodikem Josef Majrych z Kralup – mimochodem akademický sochař, revizní komisi vede Václav Hradecký z Nymburka. 

Takhle se fotbalisté Neratovic připravovali na jaro před rokem.
Neratovice začaly přípravu. Bez Rejmana a Moravce

Důležitým úkolem, který si členové nového svazu vytyčili, bylo uspořádání krajských přeborů. Povedlo se a první víkend v dubnu, když už bude po všech velkých cenách i republikovém šampionátu, se v Poděbradech pojede. „Patří jim velké díky, protože jsme tam dostali skvělou nabídku ledu. Navíc umí udělat krásné závody s parádními cenami,“ chválí krasobruslaře z lázeňského města Ladislava Eichenmannová. Ta se stará nejvíc o klub PZ Kraso v Kladně, kde je doma. Zlákala sem na pozici trenérky i někdejší medailistku z ME Elenu Ljašenkovou, a aby ji více využila, pomohla založit další klub také v blízkém Rakovníku. 

Krasobruslení je na vzestupu také v jiných částech kraje. Ve dvanácti městech funguje hned čtrnáct klubů. „Teď to docela jede,“ je ráda sekretářka krajského svazu. Ale druhým dechem zároveň dodává, že také krasobruslení bojuje s problémy.

Těmi nejzásadnějšími jsou fyzická a finanční náročnost sportu. Sama Eichenmannová má zkušenost s dcerou, která došla až do kategorie žen. Jenže ženy budou letos startovat na MČR jen čtyři!

„Do juniorek je konkurence velká, tam jich je ve špičce hodně. Největší úmrtnost máme mezi desátým a dvanáctým rokem dítěte. Musíte si uvědomit, že krasobruslení stojí velké peníze, holčičky jsou omlácené z pádů na led, trénuje se často brzy ráno. Holky neznají nic kromě školy a krasobruslení. Je to fakt řehole,“ neskrývá Ladislava. 

Platit se musí ledy (3500 korun měsíčně a výš), trenéři (300 korun na hodinu a výš), choreografie (1300 korun za minutu programu), kostýmy (od pěti tisíc), startovné na závodech a doprava (400 korun a výš). 

V Čechách je krasobruslení z celoevropského měřítka levnější, ale když má dítě výkonnost, míří třeba do rakouského Obersdorfu. Na dvoudenní závody si v tuzemsku musíte vzít hotel, zaplatit pokoj sobě i trenérovi. Vaši peněženku navštěvuje čerstvý vichr prakticky neustále. 

„Vychovat krasobruslaře se rovná hypotéce na barák,“ tvrdí s hořkým úsměvem Eichenmannová, která stejně nedá na krasobruslení dopustit a dává mu moře své energie. 

Společný trénink hokejistů HC Junior Mělník s přípravkou.
Jak si žije středočeský hokej?

MĚLNÍK MÁ DVA KLUBY

Teprve rok je na sportovní mapě světa SK Kraso Mělník, který tak u soutoku doplnil Spolek bruslařů mělnických. Obě party dříve patřily pod jednu značku, nedávno se ale rozhodly jít každá jinou cestou. Mělník je vyjma Mladé Boleslavi jediným městem ve středních Čechách, které se může pochlubit dvěma kluby.

SK Kraso i díky svému zatím nepříliš dlouhému fungování disponuje zatím patnáctkou nejmladších dětí. „Jedna ledová plocha v Mělníku pro nás je trochu problém, ale snažíme se se vším bojovat. Více dětí zde ani není k dispozici a spolupracujeme s USK Praha. Když se v našich řadách objeví šikovné dítě, už nabírá zkušenosti tam,“ poodhaluje krasobruslařský svět mělnická trenérka Radana Prachtová.

Ten svět, který silné osobnosti nutně potřebuje. Aby se mu v Čechách dařilo tak, jako v dobách Petra Barny, sourozenců Romanových nebo další legendy Áji Vrzáňové. 

Středočeské kluby:
- BK Kraso Ml. Boleslav
- Bruslařský klub Říčany
- PZ Kraso Kladno
- HC Rakovník
- Kraso brusle Černošice
- KK král. města Slaného
- KK Nymburk
- KK Poděbrady
- Spartak Žebrák
- Sp. brusl. mělnických
- SK Kraso Mělník
- Autoškoda Ml. Boleslav
- TJ Kralupy
- TJ Kraso Beroun

Obránce SK Slavia Praha Jiří Bílek.
Hvězda na obzoru? A-třídní Vestec vábí nedávného kapitána Slavie