Na jeho začátku, tedy na konci loňské sezony, se družstvo U11 dostalo na závěrečný turnaj dvanácti v rámci národního finále v Ostravě a skončilo na devátém místě v republice. Hráči kategorie U13 se stali druhým nejúspěšnějším družstvem v krajském přeboru své kategorie, čímž jim jen těsně unikl postup do předkola mistrovství republiky. Už nyní je ovšem jasné, že letošní sezona, která vánoční přestávkou dospěla do poloviny, tu minulou ještě předčí. Svědčí o tom i sonda do aktuálního postavení jednotlivých týmů, vedených trenéry Kvasným, Karlovcem, asistentem Jurmanem, kteří v kategoriích U14 a U12 navíc spolupracují s dvojicí koučů z Roudnice.

Muži se drží v krajském přeboru I. třídy na pátém místě z dvanácti a to i přes dlouhodobé zranění pěti hráčů základní rotace. „Vyhlídky na dobré umístění v play-off se rýsují slibně, hlavně pokud se někteří zranění hráči – M. Jakeš, J. Vališ a M. Svoboda – vrátí zpět na palubovku,“ tvrdí hrající kouč a zároveň předseda klubu Tomáš Kvasný. Tahounem je kapitán Lukáš Rajnoch, který je s průměrem 21 bodů na zápas třetím nejlepším střelcem v soutěži. Družstvo postižené zraněními má své tři železné muže, kteří odehráli všech čtrnáct utkání: kromě kapitána Rajnocha jsou to pivot Ondřej Šťastný (průměr 15 bodů) a veterán – rozehrávač Tomáš Kvasný s úspěšností trestných hodů na 88 procentech.

Junioři se dostali o věkovou kategorii výš a jejich nováčkovská daň se projevuje. „Poslední místo v krajském přeboru je zapříčiněno i věkovým složením, kdy na palubovku nastupují hráči o jednu i dvě kategorie mladší,“ míní Tomáš Kvasný s tím, že z devíti hráčů, kteří pravidelně nastupují na palubovku, jsou pouze tři prvním rokem junioři, přesto výsledky nejsou drtivými porážkami. „Výborná obrana dovolila soupeřům letos v průměru 66 bodů na zápas (maximálně 77 bodů), bohužel se družstvo trápí v útoku s průměrem 45 bodů,“ zdůvodňuje pouhé jedno vítězství z deseti zápasů a umístění na dně tabulky. Tahounem družstva, které je příslibem do příští sezony, kdy zůstane v kategorii kompletně pohromadě, je Jakub Laudin, jehož průměr 19 bodů je třetí nejlepší v soutěži. I toto družstvo má své tři „železné muže“: J. Laudin, J. Korpala a K. Jiráček.

Družstvo U14, tedy hráči mladší čtrnácti let, je letos výstavní skříní mělnického klubu. V této kategorii dochází od roku 2009 ke spolupráci s BA 2006 Roudnice nad Labem. Poslední dvě sezony družstvo startuje pod hlavičkou BK R&J EBC při TJ EMĚ. Tvoří ho pravidelně nastupující čtyři mělničtí hráči – kapitán Matěj Burda, J. Junek, M. Holeček, M. Jurman (kapitán U12) a osmička Roudnických. „Družstvu se povedlo nevídané. Nejen, že si vedlo dobře v ligové soutěži, tedy patro nad krajským přeborem, ale dokonce se mu povedlo postoupit do extraligy,“ připomíná Tomáš Kvasný stále ještě čerstvý úspěch. Ligovou část Mělničtí zakončili po osmi vítězstvích a šesti porážkách na děleném třetím až pátém místě, ve vzájemné minitabulce pak skončili za Spartou, ale před Libercem na postupovém místě. „O postupu jsme sice se štěstím rozhodli až v posledním zápase na palubovce Sparty, kde jsme vyhráli v prodloužení, ale do extraligy si neseme dvě vítězství právě nad tímto soupeřem, a čtyři porážky od družstev Litoměřic a USK,“ přibližuje Tomáš Kvasný. Tým se v nadcházejících týdnech popere o postup na závěrečný turnaj mistrovství ČR. Přitom už postup do extraligy mu zaručuje přímý postup do příští ligové sezony U15. Vyhne se tím kvalifikaci. Tahounem je kapitán Matěj Burda, který je s průměrem 26 bodů na zápas nejlepším střelcem v zemi.

Družstvo U12 letošní sezonu po výrazném úspěchu začalo nejdříve samostatně bez Roudnických a v polovině krajské soutěže je zatím s jedenácti vítězstvími a jedinou porážkou na prvním místě. Šanci zahrát si dostali i mladší hráči, tedy nejen ročník narození 2003 a 2004, ale i 2005, 2006 a dokonce 2007, kteří by měli příští rok už hrát vlastní soutěž. Prvním společným testem s BA 2006 Roudnice pro druhou polovinu sezony, kdy je cílem postoupit na národní finále, byl posilvestrovský mezinárodní turnaj v Brandýse. V konkurenci deseti družstev po dvou porážkách a dvou vítězstvích ve skupině nakonec třídenního turnaje převálcovali v utkání o páté místo USK Praha. „V této kategorii může jeden hráč nastoupit pouze ve dvou čtvrtinách, a proto se pokusíme loňský úspěšný model spojení dvou družstev opět praktikovat. Model první pětka Mělnických a druhá Roudnických se osvědčil i na tomto turnaji,“ pochvaluje si Tomáš Kvasný. Družstvo ve složení mělnické osmičky M. Jurman, J. Stočes, M. Rohlík, M. Medáček, F. Tomášek, T. Hlaváček, J. Hampl, Š. Kubelka a sedmi roudnických hráčů má našlápnuto na národní finále. Tahounem je kapitán Matouš Jurman, který se stal členem all stars pětky turnaje a s průměrem třiceti bodů na zápas vévodí střelecké tabulce krajské soutěže.

MĚLNICKÉ ÁČKO se i přes četné absence drží v lepší polovině tabulky basketbalového krajského přeboru I. třídy.