Obec na Litoměřicku netřeba sportovním příznivcům představovat. Tamní dva kilometry dlouhý veslařský kanál je častým dějištěm bojů o velké světové medaile. Nadcházející sobotu ale Labe aréna zažije zásluhou kvalitních zimních podmínek premiéru sportu z úplně jiného ranku.

Lodě vystřídají plochodrážní speciály lišící se od těch běžných na první pohled. Na svých pneumatikách mají ocelové, bezmála třícentimetrové hřeby. Na předním kole 120, vzadu ještě o polovinu více. Cirkulárka na ledě? Tohle přirovnání sedí.

„Pokusy pořádat v Račicích některý ze závodů na ledě tady byly už v minulosti, ale letos poprvé dalo vedení Labe arény souhlas," těší hlavního pořadatele Miloslava Čmejlu, který to má z nedalekého Štětí do Račic jen pár minut autem. Bývalý jezdec zůstal u ploché dráhy jako spíkr závodů. A když může jakýmkoli způsobem přispět k propagaci milovaného sportu, neváhá. Stejně jako v případě sobotní akce.

„Podobné závody se jezdí na rybnících. Na tak majestátném a ve světě věhlasném stadionu se pojede poprvé," uvádí závod, který bude pojatý jako mistrovství České republiky družstev. Dvě budou vážit cestu dokonce ze zahraničí – z Německa a Rakouska. Mimo nich se diváci mohou těšit na závody české špičky, mezi kterou Lukáš Hutla, Jan Pecina, Andrej Diviš, Lukáš Volejník rozhodně patří.

„Ledu je dost, trochu zlobí počasí, ale všichni věříme, že se pojede. Fandové ploché dráhy mají možnost naživo prožít a vidět souboje na ostří nože. Adrenalin tohoto typu zažijí málokde, a na veslařském kanálu už vůbec ne," zve do ochozů Miloslav Čmejla. Závod pořádaný ve spolupráci s městem Štětí se jede v sobotu od 13 hodin. Pro diváky bude zajištěno občerstvení a parkování zdarma. Vstupné činí sto korun. Děti do patnácti let neplatí.