V čem přesně sportujete a jaké disciplíny máte v oblibě?

Závodně se věnuji hlavně benchpressu a všeobecně se zajímám o disciplíny typu strongman a silové trojboje. Ty se tady na Mělnicku snažím rozvíjet.

Kdy jste se začal posilování věnovat naplno?

Věnuji se mu už řadu let. Úplné začátky byly u bojových sportů, jako jsou karate či kickbox a přes klasické fitness cvičení jsem se dostal až k silovému trojboji. Samotný benchpress dělám soutěžně něco málo přes rok, našel jsem v něm svůj potenciál.

A jste v něm opravdu dobrý…

Začalo to pěkně zostra, na mistrovství Čech a Slovenska jsem obsadil čtvrté místo v kategorii do 82,5 kg. Bylo to v Semilech a akce mi dala hodně zkušeností do budoucna. Začal jsem pak dřít ještě více.

Největší úspěchy tedy teprve přišly…

Na stupeň vítězů jsem se poprvé dostal v listopadu předchozího roku v Olomouci, mám odtamtud bronzovou medaili. Být první se mi ale podařilo hned následující měsíc v Kralupech, kde jsem své maximum posunul na 160 kg. Tyto pohárové soutěže mají trochu volnější pravidla, takže jsou výkony vždy o něco lepší než na šampionátech. Poté se mi naskytla možnost připojit se do nově vzniklého týmu Extrifit Power Team. Za ten soutěžím dodnes a už to šlo tak nějak samo.

Pšovka si vyšlápla na vedoucí Polepy
Pšovku a Záryby prověří Kunice s Luštěnicemi

Nejlepším v republice jste se stal kde?

Nový rok už byl pro mě velmi úspěšný. Na mezinárodním česko-slovenském šampionátu v Trnavě jsem skončil první a tento triumf jsem za dva týdny obhájil na mistroství České republiky. K tomu jsem udělal národní rekord 152,5 kg.

Teď byste se měl chystat na poměření s absolutní světovou špičkou…

Je to tak, připravuji se na mistrovství světa, které se koná v září v Trutnově. Pořádně na sobě pracuji, chci udělat pěkný výsledek. Benchpress není jen o tom někam si lehnout a zvednout tyč. Je to o síle, technice a dynamice. Soutěže jsou pak jako šachy. Musíte vnímat ostatní, kalkulovat s jejich tělesnou váhou a nastavenými pokusy. Mojí tajnou zbraní je podpora mé rodiny na každé akci.

Dá se touto aktivitou uživit?

Pokud si myslíte, že za vyhrané soutěže dostávám nějaké finanční ohodnocení, jste na omylu. Nedá se tím uživit.

Memoriál Jiřího Vachalce má za sebou už pátý ročník. Plavecký závod v řece Vltavě nese druhé jméno Kralupský kilometr.
OBRAZEM: Závodníci plavali kilometr po proudu řeky

Kromě závodění jste i osobní trenér…

Tato práce mě velmi baví, je to příjemné spojení zaměstnání a koníčku. Nějakou dobu už na Mělnicku trénuji, takže jsem si vybudoval dobrou pověst a základnu klientů, kteří se mnou jedou už dlouho. Je skvělé zlepšovat postavu, zdravotní stav a celkovou sílu. Nejlepší je, že mám se svými svěřenci často až přátelský vztah. Komunikace je pak úplně v pohodě, což pomáhá celému cvičení. Navíc je na nich pokrok postupně vidět, což je samo o sobě výborná reklama.

Co jim radíte ze všeho nejvíc?

Na začátku je vždy učím, aby se naučili vnímat své tělo. To je prostě základ. Poté ho postupně zpevňujeme a jdeme pomalými kroky ke splněnému cíli. Jsem trochu atypický k různým doplňkům stravy. Pokud nemají cvičení a jídelníček zvládnutý na sto procent, nic jim nedoporučuji.

Celá tato aktivita jistě zabere spoustu času…

Jsou to časově velmi náročné aktivity, takže jsem doma o trochu méně, než bych asi měl být. Proto moc děkuji své ženě, protože vše zvládá výborně. Pomáhá při zařizování všech okolností, navíc se mnou po akcích i jezdí.

Kolektivní sporty vás tedy celkově asi moc netáhnou…

Nikdy mě nezajímaly, vždy jsem raději bojoval sám za sebe. Kromě cvičení si ale rád zahraji i tenis, jezdím na kole a běhám.

I. B třída: Tišice (v zeleném) - FC Mělník (1:6)
Kam za fotbalem: Mělnický FC hostí Lužec