Grepl Mšeno – AK Slaný 53:41

Po středeční nesmírně vyrovnané bitvě ve Slaném se oba extraligové týmy přesunuly do Mšena, aby si to znovu rozdaly o body v nejvyšší plochodrážní soutěži.

Oba manažeři před závodem hýřili optimismem. „S jídlem roste chuť, včerejší domácí výhru bychom dnes chtěli zopakovat,“ netajil se s plány slánský šéf Milan Mach. „Do každého utkání jdeme s jediným cílem – vyhrát! Jiné to nebude ani dnes,“ kontroval mšenský lodivod Petr Vandírek. „Doufám, že smůlu jsme si vybrali už včera.“

První dvě jízdy však nahrály Slanému. Jako „přes kopírák“ si hosté – znovu jako ve středu – připsali dvě vítězství 5:1. V mšenských boxech reagovali vzápětí – do 3. jízdy dostal Protasiewicz žolíka, spolu s Jarošem přivezl nejvyšší možnou výhru (8:1) a vrátil mšenský tým do závodu.

Další jízdy měly vesměs remízový charakter. K obratu zavelela polská hvězda domácího celku – Piotr Protasiewicz. V 7. jízdě dokázal v posledním kole mistrovsky pokořit slánského Chrzanowského a přivedl své družstvo poprvé do vedení. Když v 10. jízdě za pomoci Šitery dodal do domácí bodové pokladničky první maximálně možnou výhru, začal se osud závodu pomaloučku překlápět na mšenskou stranu. V dalších jízdách se pro Mšeno staly životně důležité trojky Norberta Kosciucha, který za svými zády udržel postupně dva slánské páry.

Před posledními dvěma jízdami měl Slaný přes pětibodové manko stále reálnou šanci uspět, ale Jaroš se Šiterou ve 14. jízdě byli proti (5:1). V závěrečném dějství Protasiewicz s Kosciuchem podepsali výhru, jejíž konečnou podobu nemohl ovlivnit ani případný úspěšný „žolík“ Puszakowského.

Pětistovka fanoušků ploché dráhy tak mohla nadšeně aplaudovat jednoznačné mšenské výhře.

Milan Mach, Slaný: „Dnes vyhrál jednoznačně lepší celek. My jsme sice začali velice dobře, ale pak se domácí rozjeli, zatímco nám se úplně přestalo dařit.“

Petr Vandírek, Mšeno:
„Myslím si, že jsme viděli velice pěkný závod s úspěchem domácího týmu. Diváci byli určitě spokojeni.“
Mšeno: Protasiewicz 20, Kosciuch 15, Jaroš 9, Šitera 7, Fuksa 1, Topinka 1.

Slaný:
Puszakowski 12, Málek 10, Chrzanowski 8, Čejka 6, Dudek 3, Milík 2.
SLANÝ MŮŽE PŘIJÍT O STŘEDEČNÍ VÝHRU!

Středeční vítězství slánských plošinářů v duelu s mistrovským Mšenem začíná překvapivě dostávat velké trhliny.

V čem je problém? Absenci zraněného Martina Vaculíka řešil domácí manažer Milan Mach přesně v duchu řádů, z Pardubic si vytáhl do své sestavy nadějného juniora Václava Milíka. Na tom by ostatně nebylo nic divného, kdyby slovenský plošinář neplánoval svou účast v sobotním semifinále mistrovství světa juniorů.

„Řády hovoří jasně,“ říká Petr Moravec, předseda Svazu ploché dráhy. „Pokud Vaculík v sobotu skutečně oblékne startovní vestu s číslem 4 v německém Landshutu, pak z hlediska Slaného poruší reglement řádů. Ten totiž říká, že nahrazovaný zraněný jezdec v extralize nesmí v následujících pěti dnech absolvovat žádný závod, jinak se týmu odečtou body, které za něj získal náhradník.“

Co by Vaculíkův sobotní start v Německu znamenal pro osud středečního utkání Slaný – Mšeno (na dráze domácí vyhráli 47:45), je nasnadě. Domácí by přišli o Milíkovy 4 body, a Mšenu by tak připadla dvoubodová výhra (45:43).

KAREL HORŇÁK