Stejně jako v minulosti ovšem nemohl být u toho. Většinu roku totiž tráví v zámoří, kde se momentálně snaží doladit své vybavení, aby mohl zbytek sezony klidně trénovat a nemusel řešit problémy jako loni. „Sezona 2011, kdy se mi povedl skoro každý závod, na který jsem se přihlásil, byla sezonou snů. Bylo velmi složité na tyto úspěchy navázat. Proto jsem rád, že porota dokáže ocenit mé umístění na nejdůležitějším závodě sezony, i když se mi po zbytek roku zase tolik nedařilo," vzkázal staronový král mělnického sportu.

Pomalu už začínáte dohánět Lenku Šmídovou, která vyhrávala před vámi. Co na to říkáte?
Jsem na to samozřejmě moc hrdý. To, že se někdy dokážu vyrovnat olympijské medailistce, jsem opravdu nikdy nečekal.

Jak hodnotíte uplynulý rok ze svého pohledu? Co se povedlo?
V uplynulé sezoně bylo hlavním závodem mistrovství Evropy. Na tento závod jsem se opravdu kvalitně připravil a podařilo se mi obhájit titul v kombinaci z roku 2011. To byl jeden z mých hlavních cílů a jsem rád, že se mi podařil splnit. K dalším úspěchům minulé sezony bych přiřadil šesté místo na US Masters ve slalomu a sedmé místo na světovém poháru ve trikách.

To nezní tak špatně. A co naopak se nepovedlo?
Jinak ale byla sezona 2012 plná neúspěchu. Po celý rok mě doprovázely problémy s vybavením, kdy jsem nemohl najít tu pravou slalomovou lyži. Při nájezdu na můstek jsem zlomil jednu z mých skokových lyží. Tento incident mi trochu naboural psychiku a měl jsem potom problémy na to při skokách zapomenout. Když najíždíte na můstek vysoký skoro dva metry v rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině, nesmíte myslet na to, co by se mohlo stát, ale na vaši techniku. Na strach při skokách prostě není místo.

Ke konci sezony jste se také zranil. Co se přihodilo?
Den před závodem jsem upadl a udělal si výron kotníku. Byla to prkotina, která mě ale vyřadila na dva důležité měsíce a významně tak poznamenala mojí sezonu.

Co chystáte na letošek a jaký by měl ideálně být?
Na začátku března se chystám opět do Austrálie, kde se letos konají hned tři závody v řadě – Moomba Masters, světový pohár v trikách a Perth Night Jump. Doufám také, že se mi podaří kvalifikovat na druhý světový pohár, který se koná v Indonésii na začátku května. Potom pojedu poslední kvalifikační závod na US Masters, kde se pokusím znovu kvalifikovat ve slalomu i v trikách. Během léta se už budu soustředit na ME a hlavní podnik sezony. Tím bude listopadové MS v Chille. V létě se ještě pravděpodobně zúčastním dalších závodů. Jakých? To ještě přesně nevím. Na to je ještě docela brzy. Vždyť u nás je pořád sníh.