Do středočeského městysu se totiž na šestý ročník halového podniku, který v hierarchii mítinků World Athletics Indoor Tour patří do stříbrné skupiny, sjíždějí velice ostřílení borci.

Možná největším esem bude Nigérijec Enekwechi Chukwuebuka, jehož osobní rekord má hodnotu 21,80 metru. „Je to stříbrný medailista z her Commonwealthu z roku 2018 a úřadující africký šampion,“ představil urostlého chasníka Tomáš Vojtek, ředitel mítinku.

Dále bude na startu Polák zvučného jména Konrad Bukowiecki, jehož osobní rekord činí neskutečných 22,25. Třetím do elitní party siláků je Armin Sinančevič s osobním rekordem 21,88. Srb byl druhý na loňského mistrovství Evropy v Mnichově, kde Staněk vybojoval bronz. „Taková konkurence by Tomáše měla vytáhnout k ještě lepšímu výkonu,“ poznamenal organizátor.

Tomáš Staněk na mítinku v Kladně
Foto: Nejdřív trápení a pak úleva. Jsem rád, že mi koule ulítla, říká Staněk

„Z holek bude v koulařském kruhu největší hvězdou Kanaďanka Sarah Mittonová, vítězka z Kladna. S ní budou soupeřit Jessika Schilderová z Nizozemí, kterou jsme stejně jako Saru Gambettovou z Německa a Švédku Fanny Roosovou v Nehvizech už viděli,“ pokračoval Vojtek.

„Ve výšce se mohou diváci těšit na světovou jedničku Korejce Sanghyeoka Woo s osobním rekordem 236 cm. V Nehvizdech se svým trenérem, dalšími korejskými atlety a jejich doprovodem už nějakou dobu pobývá. S ním se bude v sektoru poměřovat šest skokanů, kteří umějí přes 230 centimetrů,“ zmínil ředitel další nehvizdský tahák.

Korejský šampion musel zaimprovizovat

Odmítnutí loňského halového mistra světa, aby si mohl zatrénovat v hale pražského Olympu, před třemi týdny rozpoutalo diskusi o (ne)možnosti vstupu jiných sportovců než těch, kteří patří do resortu ministerstva vnitra.

„Museli jsme si s tím poradit po svém. Atletický svaz nám poskytl zázemí v přetlakové hale ve Stromovce, kde Sanghyeok Woo mohl absolvovat běžecké tréninky. Většinu přípravy ale zvládl v Nehvizdech, kde to zná z předchozích soustředění,“ vyprávěl Vojtek.

Aleš Valenta se životě dívá především dopředu
Valentu naplňuje televizní práce s dětmi. Je to srdcovka, říká olympijský vítěz

A zmínil i trochu smutnou kuriozitu, poukazující na poměry v českém sportu. „Nabídli se nám Poláci, že kdyby nastal větší problém s tréninkem, můžeme se světovým výškařem přijet k nim. Vzkazovali, že nebude mít žádné potíže s využitím jejich zázemí. Je to velký rozdíl proti tomu, že u nás se musí spokojit s letitou a nedostatečně vytopenou ‚nafukovačkou‘ a s tunelem v Nehvizdech,“ krčil rameny.

„Korejci jsou ale velice skromní. Přizpůsobí se a poradí si v každé situaci. Dokáží improvizovat za jakýchkoli podmínek. Poradili si na Strahově i u nás a věřím, že Sanghyeok Woo předvede v úterý výborný výkon,“ dodal.