První zatáčku projel nejpomaleji, ve zbytku etapy ale ukazoval zbytku startovního pole záda. Sedlčanský pilot Martin Macík odstartoval nový ročník dakarské rallye nejlépe jak mohl, když ovládl úvodní krátký prolog. „Samozřejmě jenom kvalifikační etapa, jedenáct kilometrů, takže to není nic horkého, ale myslím si, že i tohle se počítá,“ uvedl 33letý jezdec na sociálních sítích.

Martin Macík vstoupil do letošního Dakaru vítězstvím v prologu
Parádní vstup do Dakaru! Macík ovládl silvestrovský prolog

Na Dakaru se od začátku jezdí na sto procent a přesně tak vypadal i úvodní prolog. Celou etapu se jelo napravo, nalevo, že Macíkova posádka nestihla ani prohlédnout krásná panoramata. Kamionu Čendovi tak decentně ohoblovali pneumatiky. „Jelo se pořád bokem a pořád naplno. Výkon tisíc koní dá zabrat,“ prohlásil rodák z Benešova. Nicméně pochválil mechaniky, kteří jeho auto připravili bez problémů. Hned v cíli jej čistili, procházeli všechno, zda bude vůz v pohodě do novoroční, klasické etapy.

Kamion Čenda má za sebou předzávodní trénink.
Macík má za sebou dakarskou rozcvičku. V Saúdské Arábii posbíral razítka

Macíkovi udělal radost i jeho stájový kolega Claudio Bellina, který dojel do cíle na 15. místě se ztrátou minuti a dvou sekund. „Za mě velká spokojenost. Teď se už jen připravit na další etapu,“ liboval si Macík. Jeho posádku a Čendu už bude čekat klasická etapa, kdy se pojede 367 kilometrů.