Fanoušci boleslavské soutěže si už ani nevzpomenou, kdy naposledy listina přihlášených posádek obsahovala tolik kvalitních jmen. „V první dvacítce nalezneme hned 15 posádek s automobily Škoda. Významně k tomu přispívá sám tovární tým Škoda Motorsport, který nasadí do letošní soutěže hned tři posádky. To je z jeho strany nejsilnější obsazení soutěže na českém území za poslední léta,“ uvádí ve své zprávě pořadatelé soutěže.

Největším favoritem letošního ročníku je tradičně Jan Kopecký s Fabií R5, kterému by na paty měli šlapat kolegové týmu Ole Christian Veiby z Norska a Juuso Nordgreen z Finska.

Po dlouhých 23 letech zavítá znovu na Rally Bohemia její dvojnásobný vítěz z přelomu 80. a 90. let a úřadující mnohonásobný mistr Rakouska Raimund Baumschlager. V Mladé Boleslavi se postaví na start poprvé od své březnové vážné nehody na rakouské Rebenland Rallye, při které utrpěl zranění.

Z dalších přihlášených jezdců, které na českých soutěžích pravidelně nevídáme, jmenujme Ference Kisse, dvojnásobného mistra Maďarska, libereckého Štěpána Vojtěcha nebo železnobrodského Věroslava Cvrčka mladšího. Všichni výše jmenovaní usednou také do závodních speciálů Škoda Fabia R5, s výjimkou Cvrčka, který spoléhá ještě na starší Fabii S2000.

Výstavní sály paláce Templ na Starém městě hostí výstavu amerického fotografa Kennetha Crookstona. Ten představuje soubor uměleckých fotografií nazvanou San Francisco – the Golden City.
V Templu se usadil Američan

Krátkou pauzu po Rally Hustopeče využila k přípravám na svůj domácí podnik i posádka Filip Mareš a Jan Hloušek. Filip totiž bydlí jen pár kilometrů od centra závodu, pro Honzu jsou domácími zase tratě na Jablonecku. „Bohemka pro nás každoročně bývá jedním z vrcholů sezóny. Díky domácímu prostředí se zde obvykle ze strany fanoušků těšíme velké podpory a já věřím, že letos to v tomto ohledu bude ještě lepší,“ říká s očekáváním v hlase jezdec ACA Škoda Autoklub teamu. Podle jeho slov jsou na Bohemii dobře připraveni, byť na ladění formy a nastavení vozu nebylo mnoho času, což se také negativně projevilo i na startovní listině, ve které chybí například Jan Dohnal, Karel Trněný nebo Rus Alexander Lukyanuk.

„V Hustopečích jsem na svém výkonu viděl chyby, které nechci na Bohemii opakovat. Myslím, že jako nováčci máme proti zkušenějším soupeřům už nyní slušnou rychlost. Vyvarujeme-li se chyb, může to být ale ještě lepší. Vím, že další vteřiny teď musím hledat hlavně u sebe,“ dodává Filip Mareš.

„Na domácí závod se vždy velmi těšíme. Poprvé na Bohemii odstartujeme s vozem nejvyšší kategorie, což bude jistě samo o sobě speciálním zážitkem. Zároveň věřím, že se nám přes silnou a početnou konkurenci podaří potvrdit naší vzrůstající výkonnost a vybojujeme co možná nejlepší pozici,“ prozrazuje cíle pro závod Jan Hloušek.

Startovní listina letošního ročníku Rally Bohemia je skutečně velmi pestrá - Kopecký, Pech, Černý, Veiby, Nordgreen, Baumschlager, Kiss, Szeja - to je pouze krátký výčet jezdců, v jejichž společnosti bude už o tomto víkendu posádka Mareš - Hloušek bránit svou průběžně druhou pozici v českém mistrovství. První rychlostní zkouška Škoda Auto Bondy, odstartuje v centru Mladé Boleslavi již tuto sobotu krátce před desátou hodinou dopoledne.

Sojka obecná. Ilustrační foto
Ptáci mizejí z přírody. Co to znamená pro člověka?

Sobota 30. 6., 1. etapa
START - Muzeum Škoda Auto 9.30 hodin
RZ 1 Bondy (3 okruhy) 4,41 km 9.53 hodin
RZ 2 Chloudov I. 5 km 11.29 hodin
RZ 3 Radostín I. 22,22 km 11.57 hodin
RZ 4 Ještěd I. 8,03 km 13.05 hodin
RZ 5 Chloudov II. 5 km 15.51 hodin
RZ 6 Radostín II. 22,22 km 16.19 hodin
RZ 7 Ještěd II. 8,03 km 17.27 hodin
RZ 8 Sosnová I. 1,57 km 18.39 hodin
RZ 9 Sosnová II. 1,57 km 18.53 hodin

Neděle 1. 7., 2. etapa
RZ 10 Lobeč I. 10,80 km 9.06 hodin
RZ 11 Cetno I. 24,34 km 9.47 hodin
RZ 12 Staroměstská I. 5,16 km 10.34 hodin
RZ 13 Lobeč II. 10,80 km 13.05 hodin
RZ 15 Staroměstská II. 5,16 km 14.33 hodin
Cíl Staroměstské náměstí 14.50 hodin

Ilustrační foto.
Čekat a nadávat. Nic jiného řidičům nezbývá