Nespočet lidí bere běh jako start dne, někdo jím naopak den končí. A někdo se jím i živí. Právě běh byl první sportovní disciplínou při premiérových olympijských hrách ve starověkém Řecku (776 př. n. l.). Běžci běhali nazí a bosí. Čas se neměřil, šlo jen o to, kdo doběhne první. 

Dnes, bezmála o tři tisíce let později, běh jako sport ušel ohromný kus cesty. Ostatně tak jako vše ostatní. Vyvíjel se a s ním se vyvíjela i pravidla. Má mnoho kategorií, od šedesáti metrů až po ultramaratony, závodí se na mnoha terénech. 

BOURÁCI HUNČOVŠTÍ

Jedním z nejznámějších místních běžců je mělnický rodák a ultramaratonec Martin Hunčovský. V prostředí vytrvalostního běhu se pohybuje dvacet let a má za sebou více jak 70 tisíc naběhaných kilometrů. 

„Víte, běhání je ta největší férovka, která jasně řekne, jak na tom jste. Běhání vás musí oslovit, a jakmile se tak stane, začnete zjišťovat své hranice. Přirozeně jsou ale i lidé, kterým běh příliš nesedí. Ti se prostě věnují jiným sportům, třeba úpolovým,“ poodhaluje svět běhání třiapadesátiletý Martin Hunčovský, který má před sebou nyní jediný cíl – připravit se na závod, který absolvuje i jeho syn Tomáš. Ten šel ve stopách otce a udělal dobře – je též elitním běžcem.

Patrik Medáček, hokejista týmu do šestnácti let v Benátkách nad Jizerou, válí i na rychlobruslařském ovále. Na olympiádě dětí a mládeže obhájil zlato.
Hokejista z Benátek si odskočil na rychlobruslení. A bral zlato

ZÁVODY NA MĚLNICKU

Zdejší vesnice a města pořádají během roku nespočet běžeckých závodů. Těmi vůbec nejznámějšími, které se pyšní velkým zájmem daleko za hranicemi místa pořádání, jsou dva půlmaratony – Borecký a Miřejovický. První probíhá v březnu, druhý v červenci a v předchozím roce startovalo dohromady na těchto dvou akcích téměř šest stovek závodníků. Větší účastí se ovšem může pochlubit ten Borecký.

„Půlmaraton v rámci Velkého Borku a dalších vedlejších míst je velice atraktivní díky své trati a členité trase. Navíc můžeme účastníkům nabídnout spoustu benefitů. Závodníci si za tři sta korun mohou dopřát třeba guláš či originální kovovou medaili,“ přibližuje prestižní akci Martin Hunčovský.

Že Taekwondo není jen sport, ale opravdické umění předvedl Mistr Lee nejen mělnickým bojovníkům, ale i přihlížejícím divákům.
Mistr Lee: Otec mi nařezal a rozhodl, že budu dělat bojové umění

Právě Hunčovský starší je ředitelem celého závodu. Vzhledem ke svému vyššímu věku místo na tratích pomalu přenechává mladším, kterým rád zprostředkovává kupy možností, jak otestovat své běžecké dovednosti.

„I vinou zranění jsem musel zvolnit. Snažím se ale splácet péči, která mi byla během kariéry poskytována organizátory, sám jím teď jsem. A myslím, že se mi to celkem daří,“ uzavírá povídání spokojený Hunčovský.

Zajímavosti o běhání
- Běh byl vůbec první, a až do 14. her jedinou olympijskou disciplínou.
- Za nejrychlejšího muže světa je stále považován bývalý jamajský sprinter Usain Bolt, který momentálně drží tři rekordy. Závod na 100 metrů například zaběhl v čase 9.58 s. Má osm zlatých medailí z olympijských her.
- V běhu se závodí i ve volné přírodě, označuje se slovem přespolní běh (cizím slovem kros). Mezi nejznámější české závody tohoto typu patří Velká Kunratická.

Groundhopping je koníček zahrnující účast na fotbalových stadionech od okresního přeboru až po ty nejvyšší soutěže.
Prosím, pane rozhodčí! V Borku vědí, jak na arbitra