V roce 2013 musel nejuniverzálnější lyžař starého kontinentu z let 2009, 2011 a 2012 evropské mistrovství úplně vypustit a snažil se připravit na to světové. Tam pak obsadil čtvrté místo v kombinaci, což považoval za mírný neúspěch. V loňském roce ho přivedlo na start „Evropy" premiérové pořadatelství v podání České republiky a v bolestech vybojoval bronz ve slalomu. Následovala operace, rehabilitace, změna stravy a tvrdá příprava.

Na šampionát v Paříži už jel jako lídr světových i evropských tabulek v kombinaci. Hned po příjezdu do dějiště bylo lyžařům jasné, že Francouzi sice vybrali lukrativní divácké místo, ale vzhledem k rozvlněné hladině nepříliš vhodné pro lyžování. Obavy z výsledkové loterie tak byly na místě.

Hned v úvodní rozjížďce triků se musel poněkud rozladěný Sedlmajer po výkonu 9130 bodů spokojit s osmým místem. Domácí favorit a vítěz ME 2013 Thibaut Dilland i vítěz ME 2014 Martin Kolman zajeli lépe a Adam věděl, že ve finále bude muset přidat. Na druhou stranu odpadl běloruský favorit Aliexander Isayeu.

Ve slalomu si ovšem Sedlmajer počínal suverénně a oba soupeře nechal za sebou, byť do bojů o medaile vstoupil skvělou jízdou Slovák Bartalský. Rozjížďka skoků už Adamovi přinesla vedení v kombinaci. Na tahu byli soupeři. Žádný z nich se ve finálové jízdě slalomu nezlepšil. Nepodařilo se to ani Adamovi. Jeho výkon ale nakonec stačil po výpadcích několika favoritů na bronzovou medaili, která pro něj byla čtvrtým individuálním cenným kovem ve slalomu (titul v roce 2011 a bronz v letech 2009 a 2014). Z prvenství se radoval reprezentační kolega Daniel Odvárko, který zopakoval vítězství z roku 2013.

Ve finálové jízdě triků Sedlmajer zazářil a zlepšení ho v kategorii vyhouplo na konečné čtvrté místo. A mohlo být i lépe. „Vyškrtli mi jeden drahý trik za nohu, a tím jsem přišel o titul," komentoval svou „smůlu". Ta nemusela vadit, protože před poslední finalovou jízdou ve skoku bylo jasné, že o zlato v kombinaci by ho připravil jen zázračný výkon některého ze soupeřů.

Skok nakonec pořadí kombinace neměnil. Sedlmajer dokonce svými více než 58 metry sahal po další bronzové medaili. Ta nakonec unikla o pouhých 40 centimetrů, takže skončil čtvrtý stejně jako v trikové jízdě.

Český tým, ve kterém spolu s ním závodili ještě Martin Kolman, Daniel Odvárko, Kateřina Švecová a Anna Češpivová, obhájil už popáté v řadě bronzové medaile. Nyní se Sedlmajer vrací do USA, kde se bude jako jeden z hlavních favoritů na titul v kombinaci připravovat na listopadové mistrovství světa v Mexiku.

ALEŠ POLIDOR