Na sklonku minulého školního roku se otevřely brány čtvrtého ročníku jr.NBA, celosvětové soutěže pod záštitou nejslavnější basketbalové ligy světa NBA.

Do kvalifikace v rámci Školní basketbalové ligy se zapojilo 87 škol celé České republiky, z toho sedm ze Středočeského kraje. Sítem mezi třicítku týmů hrajících základní skupinu prošly ze středních Čech Nymburk, Černošice a Brandýs. Na konci září v draftu jim byly přiděleny kluby z NBA. ZŠ Na Výsluní Brandýs oblékla dres Oklahoma City Thunders, ZŠ Komenského Nymburk se proměnila na Boston Celtics a ZŠ Černošice se stala Denver Nuggets. Nymburk ovládl divizi D bez prohry stejně jako Brandýs v divizi B. Do play-off postoupily i Černošice.

V polovině listopadu se postupující týmy Západní a Východní konference utkaly v konferenčním semifinále, odkud už postupovaly jen dva a dva týmy do velkého finále čtyř. Z východní konference, jejíž semifinále se hrálo v Pardubicích, postoupil suverénně Boston Celtics (alias Nymburk) a Charlotte Hornets (ZŠ B. Němcové Opava). Ze západní si vybojovaly postup do finále domácí Oklahoma Thunders (Brandýs) a Houstor Rockets (ZŠ M.Tyrše Děčín).

Ze čtvrtého ročníku turnaje junior NBA,
Školáci z Brandýsa a Nymburka dominovali v junior NBA

V bouřlivém prostředí děčínské haly, kde se hraje Kooperativa NBL, se uskutečnilo velké finále. Thunders z Brandýsa jednoznačně přehrálo Hornets z Opavy 63:16. Druhé semifinále mezi nymburskými Celtics a děčínskými Rockets bylo vyrovnanější, i když domácí byli stále o krůček vpředu a nakonec zvítězili 49:36.

Do souboje o třetí místo vyrazili bostonští z Nymburka pouze s krátkým odpočinkem a na konci jim evidentně docházely síly. Přesto dokázali na konci odrazit dotírající soupeře a zvítězil 56:49. O body v posledním zápase se postaral především Kryštof Davídek (26 bodů).

„Soupeři tu byli hodně dobří. Děčín v semifinále byl agresivnější a měl obrovskou podporu v hale… i to nás možná ovlivnilo,“ přiznal Kryštof Davídek, člen nejlepší pětky turnaje, který je společně s dalšími spoluhráči členem Basketbalové akademie Nymburk.

„Být vůbec ve Final Four celorepublikové soutěže základních škol je velký úspěch Základní školy Komenského a potažmo naší basketbalové akademie, ze které se žáci rekrutují. Že jsme byli třetí, je velký úspěch,“ potěšilo Michala Fraňka, trenéra Bostonu Celtics.

TOMÁŠ LAŠ

BASKETBAL - ilustrační foto.
Nymburk jede válčit pod Akropoli