Kokořínským údolím se za necelý měsíc proženou cyklističtí nadšenci na svých letitých strojích. V sobotu 20. září totiž před hospodou U Grobiána v Kokořínském Dole startuje třetí ročník netradičního retro závodu Kokořínská klasika.

Podle Stanislava Derfla, který spolu s Jaroslavem Kroužkem a dalšími přáteli akci pro milovníky historie silniční cyklistiky pořádá, je opět na co se těšit. „Kokořínsko je velmi krásná lokalita, což nás motivuje k tomu, abychom trať vedli pokaždé jinudy. Ta letošní je dlouhá zhruba pětašedesát kilometrů. Pro ty, kteří se chtějí projet o něco méně, jsme vytyčili trať asi o třicet kilometrů kratší,“ popisuje hlavní organizátor akce, která účastníky na jeden den vrátí v čase o několik desítek let zpátky. O bezpečnost na trase se postarají dobrovolní hasiči z Březinky.

Pořadatelé Kokořínské klasiky se nechali inspirovat podobnými závody, které se jezdí už mnoho let v Itálii 
a postupně získávají oblibu
i v dalších zemích.

„Do Itálie jezdí na závod lidé z celého světa, bývá tam přes pět tisíc závodníků. Podmínky jsme nechali stejné, ale naše akce je počtem účastníků samozřejmě někde jinde,“ říká Stanislav Derfl, který se závodů zúčastňuje na svém kole z první poloviny osmdesátých let minulého století.

Na prvním ročníku závodu se před hospodou U Grobiána sešlo pětadvacet nadšenců, o rok později se jejich počet zdvojnásobil.

„Poprvé jsme půjčili kola kamarádům, aby nás jelo víc, ale zájem mezi cyklisty pomalu roste,“ chválí nárůst příznivců Kokořínské klasiky Stanislav Derfl, podle něhož jde o akci určenou především pro starší sportovní kola.

„Myšlenkou je, aby se na silnice vrátily závodní stroje z dřívější doby. Mezi účastníky převažují lidé, kteří k cyklistice mají vztah a své staré kolo měli uložené třeba na půdě. A teď mají jedinečnou možnost svůj stroj, z něhož se stal veterán, představit ostatním a protáhnout ho v závodu.“

Kokořínská klasika přitom není závod v tom pravém slova smyslu. Jde spíš o pohodu. „Tu závodní stránku chceme trochu potlačit. Na prvním ročníku jsme vyhlašovali vítěze, ale od toho jsme upustili. Cíl máme vždy nahoře v Kanině. Kdo vyjede na kopec, dostane trojpivo z nedalekého pivovaru, pamětní list a odnese si i pěkné startovní číslo,“ připomíná cyklista z Mělníka.

A kdo se může netradiční cyklistické akce zúčastnit? Každý nadšenec starší osmnácti let, který má doma silniční kolo vyrobené před rokem 1989. Jeho stroj musí mít ocelový rám, páčkové řazení na spodní rámové trubce, pedály osazené klasickými klipsnami a koženými řemínky a brzdové páky s bowdeny vedenými horem.

Podmínkou je i dobové oblečení včetně tehdejších ochranných pomůcek.

Zájemci se mohou do závodu přihlásit elektronickou cestou na e-mailové adrese info@kokorinskaklasika.cz, a to do 10. září. Na trať se ovšem vydají i cyklisté, kteří se registrují v den závodu na místě. Další informace najdete na webu www.kokorinskaklasika.cz.

Kokořínskou klasiku oživí výstava fotografií Markéty Navrátilové s názvem Silniční cyklistika. Vernisáž se uskuteční v Domě řemesel Arcadis ve Vysoké v pátek 19. září od 18 hodin.