O projektu i tvrdé práci v parku Rio Lipno ochotně odpovídala v rozhovoru pro Deník.

Váš projekt už zasahuje celou republiku, děti od čtyř do devíti let se v jeho rámci učí všem základním pohybovým aktivitám. Jak vás něco takového napadlo?
Projekt Česko se hýbe vznikl v roce 2011 a mě se strašně moc líbil. Vrhla jsem se do toho po hlavě. A o rok později jsem přišla na svaz už s projektem Dětí na startu. Šlo o pilotní hodinu, kterou jsem dělala u nás v Železném Brodu, vychytaly jsme nějaké mouchy a šly jsme do toho.

Kolik dětí jste už v Česku zapojily?
Přesně to nevím, ale pokud mám dobré informace, tak je otevřeno kolem 150 středisek a budou se otevírat desítky dalších. K tomu je stále více cvičitelů, pro které máme hned po skončení aktivit v olympijském parku školení v Českých Budějovicích. Z něj vzejde dalších pětasedmdesát lektorů. Další školení budou následovat v Praze, Jablonci nad Nisou, takže toho je opravdu dost. Další lidé se navíc hlásí.

Vy jste ale chtěla masovou akci, děti mají dnes opravdu žalostně málo pohybu.
Jsem spokojená. Naplňuje se moje myšlenka vytvořit velký bazar plný dětí, které budeme nabízet sportovním klubům. Děti už od nás budou mít pohybové dovednosti a základy, které budou zvládat. Trenéři v oddílech se tak nemusejí trápit, že se dítě neumí protáhnout a podobně.

Máte už zpětnou vazbu?
Mám a vyznívá pozitivně. Třeba z atletického oddílu Liazu v Jablonci mi děkovali, jak jsou děti připravené, ptali se, jak jsme to docílili. Efekt tady tedy je a můžeme krásně zhodnotit, že Děti na startu fungují.

Na Rio Lipno máte otevřený stánek a vidím, že ho děti nemíjejí a naopak se zapojují. Pro vás to ale musí být obrovsky náročné jet tři týdny prakticky bez odpočinku.
Možná jsme si to dopředu ani moc neuvědomily, ale je to opravdu strašně náročné. Denně máme tři sta dětí a více a třeba první sobota, i když nebylo moc hezky, to jsme si fakt nedošly ani na záchod, nenaobědvaly se a večer padly do postelí a spaly. Ale pokud se díky tomuto parku podaří dát Děti na startu ještě více do podvědomí, bude to jedině fajn. Každopádně musíme poděkovat i Českému olympijskému výboru, že zde můžeme být.

Užije si vaše parta na Lipně také nějakou zábavu, nebo je to skutečně jen o programu pro děti a dospělé?
Na to skutečně čas není. Když dorazíme na pokoj, každá si otevře počítač, tam rychle naťuká co nutného potřebuje, já zařídím ještě věci kolem svého fitka v Železném Brodu. Takže jsme ještě nikde nebyly a vlastně ani nevíme, co kde probíhá. Ale věřím, že ke konci si nějaký čas najdeme.

Jsou děti na startu vidět také v jiných olympijských parcích?
Máme středisko v Plzni, Ostravě, dokonce i v Praze na Budějovické přímo před Českou spořitelnou, která je naším partnerem. Vidět jsme byly také v Pardubicích, i když tam jen nárazově.

Připravujete nějaké novinky?
V plánu něco je, ale ještě to není dokončené a asi bych o tom neměla mluvit. Nechám si to ještě jako tajemství.