Papírové předpoklady však hovořily spíše ve prospěch Zlaté přilby, která nabídla vyrovnanější soupisku. To ostatně potvrzovala i dvojice extraligových manažerů. „Přijel jsem se v klidu podívat na pěkné závody. Myslím, že trochu lepší papírovou pozici mají Pardubice, mají vyrovnanější mančaft. Ale je to sport a může vyhrát kdokoli," ukázal se jako dobrý prognostik slánský Milan Mach.

Vladimír Vopat, bývalý manažer pražského Olympu, souhlasil: „Já si také myslím, že Pardubice opravdu mají silnější sestavu, ale už jsme byli několikrát svědky toho, že prognózy před závody pak byly postaveny na hlavu. Mě na tom dráždí fakt, že domácí musí vyhrát a většinou zaberou. O to by to mohlo být zajímavější."

Čtvrteční duel, který lemovalo pěkné počasí, dobře připravená dráha a šestistovka diváků, zahájila nevídaná série čtyř remíz. Z nich zaujala především výhra navrátilce Jaroše, který ve druhé jízdě pokořil i Holtu. Hosté se poprvé ujali vedení po páté jízdě, v níž dravě jedoucí Lukáš Dryml vyzrál na Hancocka. Ten mu porážku oplatit o dvě jízdy později a bylo znovu srovnáno.

Osud mítinku se naplnil v následující čtveřici jízd, v nichž domácí tým ztratil neuvěřitelných 14 bodů, a tak nebylo divu, že Mšeno po jedenácté jízdě přesně o tolik bodíků prohrávalo. Situace vážná, nikoli však zoufalá. K obratu zavelel Hancock, který odvážným manévrem předjel Holtu.

Mšeno vrátil do hry lišácký tah Petra Vandírka, jenž ve 13. jízdě nahradil Kleina Hancockem a nevýrazného Šiteru Jankowskim, kterému navíc přidělil žolíka. Mšenská dvojice ovládla situaci, Hancock jezdil po celou dobu v čele, aby na pásce pustil před sebe žolíka Jankowského. Domácí vyhráli 8:1 a před dvojicí posledních jízd byli s pětibodovou ztrátou zpátky ve hře.

I ve 14. jízdě to se Mšenem vypadalo nadějně, ale když Aleš Dryml ve druhém kole předjel Jaroše a zachránil remízu, nebylo o pardubické výhře pochyb. Soupeř si navíc ze vzájemných duelů připsal i bonusový bod.

Řekli po závodech

Petr Vandírek, manažer Mšena: „Proč jsme prohráli? Protože Pardubice byly lepší. Dnes jely fakt dobře a dařilo se jim. Zvrat nastal po pádu Lukáše Drymla, který sudí nepotrestal vyloučením. Ač naše situace není růžová, budeme dál bojovat o účast ve finále. Znamená to však uspět ve všech zbývajících závodech, zvláště při duelech s pražským Olympem."

Lubomír Vozár, manažer Pardubic: „Jsme šťastní, i když to nebylo vůbec jednoduché. Byl to boj do poslední jízdy. Celý tým bojoval jako jeden muž, všichni se přičinili o konečný úspěch."

Jan Jaroš, Mšeno: „Škoda, že se nám nepodařilo uspět, ale soupeř vyhrál zaslouženě. Se svým výkonem jsem spokojený, byť můj zdravotní stav není stoprocentní. Budu ho řešit až po sezoně, možná dojde na operativní zákrok."

Aleš Dryml, Pardubice: „Určitě veliká spokojenost, vyhráli jsme na dráze trojnásobného mistra republiky. Měli jsme pěkně našlápnuto na úspěch, ale bohužel zrovna ve své jízdě jsem dobře nenastavil motorku. V předposlední jízdě jsme Grega nechali jet a hájili remízu potřebnou k úspěchu."

Rudolf Grepl, Mšeno: „Krásný závod, kterému z našeho pohledu chyběla jen ta třešnička na dortu. O naší porážce rozhodly čtyři jízdy, v nichž jsme ztratili celkem 14 bodů, a pak už to nešlo. Bohužel potřebný žolík nemohl přijít dřív."

Petr Moravec, Pardubice: „Sledovali jsme krásný závod s těsným výsledkem, přesně tak, jak to mám rád. Myslím, že ti, kdo tu byli, nemohli litovat."

Mšeno – Pardubice 45:48

PDK Grepl Mšeno – Hancock 17, Jankowski 14, Jaroš 5, Nagy 4, Klein 3, Šitera 2.
AMK ZP Pardubice – L. Dryml 13, Holta 12, Milík 10, A. Dryml 8, Suchánek 5.

KAREL HORŇÁK