Slunečná sobota v Odolena Vodě přivítala účastníky už tradičního závodu horských kol. Důstojnou účast v tomto mistrovském klání nejlepších cyklistů bojujících o titul mistra České republiky v závodě horských kol amatérských cyklistů nakonec zajistit početný cyklistický peloton.

Na start se postavilo celkem 85 cyklistů a cyklistek, na něž čekalo pět okruhů pestré jízdy terénem na horském kole. Trasa závodu byla vedena převážně po lesních cestách, dostalo se i na oblíbené stoupání po kostkách okolo kostela a také technickou finesu v podobě stupňovitého sjezdu po schodech z lesoparku.

V době startu se na všechny usmívalo sluníčko a teplota blížící se třiceti stupňům ve stínu dala jasně najevo, že se nebude jednat o žádnou procházku růžovým sadem.

V pravé poledne tak výstřel startovní pistole rozpoutal pravou pekelnou výheň. Délka jednoho okruhu činila pět kilometrů a čelo závodu se početnému diváckému poli ukázalo v místě cíle po necelých dvanácti minutách ostré jízdy.

Zhruba deset nejrychlejších vytvořilo v čele kompaktní vedoucí skupinu. Zbytek jezdeckého pole najížděl do druhého kola už značněroztrhán a závodníci tak připomínali korálky na nekonečném cyklistickémřetízku.

Ve třetím okruhu se pokusil o nástup Václav Šuser, jenž si vybudoval desetisekundový náskok na poměrně zdecimovaný zbytek vedoucí skupinky. Ta v nájezdu do třetího okruhu čítala pouze dva jezdce. Blížil se závěr a s ním se stupňovalo i tak velmi vysoké tempo. Do posledního okruhu se cílovým prostorem protáhl vedoucí jezdec a za ním s odstupem zhruba deseti vteřin nově vytvořená skupinka pronásledovatelů. Bylo tedy jasné, že novým mistrem republiky se může stát kdokoliv z čela závodu.

Rozřešení tohoto rébusu přineslo až závěrečné cílové stoupání, které plynule navazovalo na travnatou část, na níž už osamoceněnajížděl vítěz a zároveň nový mistr České republiky v závoděhorských kol amatérských cyklistů Václav Šuser z týmu BTK EURO BIKE Praha. Ten si dojezd doslova vychutnal a s kolem nad hlavou „prošel"stylově cílem závodu.

Ženám od úvodního kola dominovala Katarína Ludvíková, která diktovala tempo závodu takovým způsobem, že už v prvním okruhu setřásla všechny své konkurentky a přivezla svému týmu DEXTER BSK racing další titul mistrně České republiky v závodě horských kol amatérských cyklistů.

Po skončení hlavního závodu dospělých následoval povedený závod dětí. Ty startovaly samostatně, rozděleny do příslušných věkových kategorií. Vítězkou nejmladší kategorie se stala Pavlína Kuchařová. Starší dětskou kategorii opanovala Magdaléna Mišoňová. Mezi nejstaršími dětmi si nejlépe počínal Matěj Tvrz.

Díky podpoře města Kralup a Odolena Vody se tak uskutečnilo nezapomenutelné cyklistické klání, na něž se všichni účastníci mohou těšit i v roce 2014.

PETR ŠKRABAL