Hlavní byla ale návštěva hvězdného polského jezdce Sebastiana Ulamka, který se po čase stráveném právě ve Mšeně vrátil letos do Slaného a závod se mu povedl téměř dokonale stejně jako jeho polskému kolegovu Robertu Kosciechovi. Mšenu tentokrát naopak scházely hvězdy světové ploché dráhy Hancock s Protasewiczem, ale mladičké duo extrémních polských talentů Przemysl (20) a Piotr (17) Pawlicki je velmi dobře zastoupilo. Zejména starší Przemek, jehož porazil pouze jednou Ulamek.

Hostující manažer Petr Vandírek byl kvůli špatnému začátku nucen nasadit žolíka (jízdu za dvojnásobek bodů) už v páté jízdě, tu ale Pawličtí nezvládli podle svých představ. Przemek podlehl Ulamkovi a Piotr nečekaně Málkovi. „Bylo těžké se rozhodnout, ale začátek nám absolutně nevyšel a chtěli jsme se vrátit do hry. A kdybych ho dal na další jízdu, soupeř by nasadil k Ulamkovi i Kosciechu a bylo by to ještě horší," vysvětlil Vandírek svůj tah.

Málkovu zlepšenou formu hlásil už před závodem manažer Slaného Milan Mach a nemýlil se. Jel výborně, dokázal i předjíždět, což se ve středu jinak nikomu nedařilo, a nasbíral pět bodů. Ještě lepší byla polská stálice ve slánské sestavě Robert Kosciecha, ovšem výtečně zajeli i ostatní. Oproti minulým sezonám je znát výrazné zlepšení u Čejky i Dudka a talent šestnáctiletého Krčmáře (8 bodů) už každý, kdo ke kouzlu levých zatáček trochu přičichl, dávno odhalil.

Mšenu kromě Pawlických nezajel pořádně nikdo, dokonce ani Filip Šitera, a to rozhodlo, byť se v závěru Mšeno zlepšilo. „Když jsem viděl kluky na začátku, bál jsem se ještě horšího výsledku. Nakonec to tak zle nevypadalo, i když to zní blbě, protože jsme prohráli. Oslabení bylo ale jasné a bude lépe," usmál se  Petr Vandírek.

Zato Milan Mach chválil, nikdo z jeho oveček nepropadl. „Každý přidal ruku nějak k dílu, jak se říká, a jsem spokojen. Na výhru jsme čekali strašně dlouho, loni se nám to třeba vůbec nepovedlo. Věděli jsme o kvalitě Pawlických, proto jsme na lepšího Przemka stavěl Ulamka. Vyplatilo se to hlavně u žolíka, to podle mě rozhodlo," mínil spokojený slánský šéf.

Na závěr organizátoři minutou ticha uctili památku o víkendu tragicky skonavšího anglického jezdce Lee Richardsona, který nepřežil ošklivý pád ve Wroclavi.

AK Slaný  – PDK Grepl Mšeno 48:44 (Kosciecha 14, Ulamek 14, Málek 5, Krčmář 8, Čejka 4, Dudek 3 – Piotr Pawlicki 13, Przemyszl Pawlicki 19, Nagy 1, Šitera 9, Klein 1, Janoušek 0).