V závodě přitom startuje pouze prvních sedm lyžařů světového žebříčku a vítězové Moomba Masters v Melbourne a závodu Sunset Cup – MLCQ, který se o uplynulém víkendu konal v Grovelandu na Floridě.

Právě tam se Adam Sedlmajer pokoušel kvalifikovat na US Masters ve všech disciplínách. Slalom začal velmi dobře, ale ani výkon 1/58/10,25 na vítězství nestačil. Když si pak ve druhém kole pohoršil na 2/58/10,75, bylo jasné, že ve slalomu se Masters nezúčastní.

Proto se musel spoléhat na své umění ve figurální jízdě. První kolo však nenapovídalo, že by se to mohlo podařit. 4990 bodů a pád na druhém triku za ruce ukončil veškeré naděje. Ve druhém kole však Sedlmajer předvedl fantastický výkon 10 670 bodů, který stačil na druhé místo za Aliexeiem Zharnasekem, který měl už účast na Masters jistou, a tak tato pozice přešla právě na českého borce. Pro Adama, kterého téměř dva roky sužují zdravotní problémy, je to první pokoření hranice deseti tisíc bodů po dvou letech.

Vyřešení zdravotních lapálií a návrat k formě závodník potvrdil i výkony ve skoku. V prvním kole skočil 60,8 metrů a ve druhém dokonce svůj a zároveň i národní rekord v hodnotě 66,5 metru. Tyto výkony ho navíc poslaly do čela evropských i světových tabulek v kombinaci.

US Masters se Sedlmajer zúčastní už popáté v kariéře, z toho potřetí ve figurální jízdě. V roce 2010 zažil premiérový start v tricích jako vítěz zmíněného Moomba Masters. V následujícím roce se mu nepodařilo se kvalifikovat. V roce 2012 a 2014 startoval ve slalomu a v letech 2013 a letos zase v tricích. US Masters je na programu už o nadcházejícím víkendu.

ALEŠ POLIDOR