Podle oficiálních plánů měl do Mělníka zavítat Michal Navrátil, stříbrný medailista z mistrovství světa ve skoku do vody. Ten však ke smůle příznivců vodních sportů onemocněl. O setkání s elitou českého sportu ovšem žáci nepřišli. Olympijský výbor totiž situaci vykompenzoval tím, že do Mělníka vyslal hned kvarteto hvězd. S dětmi se setkal šestinásobný mistr Česka v atletice Štěpán Janáček, dále mistryně světa ve sportovním aerobiku Denisa Barešová, Lucie Michalcová či Petr Marinčič.

Akce se týkala celkem sedmdesáti dětí, které nejdříve sledovaly oficiální zahájení celého slavnostního setkání, na němž se objevil i starosta města Mělník Ctirad Mikeš. Následovalo představení přítomných sportovců a po něm mohli žáci hvězdám pokládat otázky.

Fotbalová příloha Deníku.
Sportovci pozor! Unikátní fotbalová příloha ve čtvrtečním Deníku

Po první části byly děti rozděleny do několika týmů a mohly si vyzkoušet po krátkém rozcvičení s Denisou Barešovou připravené disciplíny. Ty byly zaměřené především na obratnost, pohyb, koordinaci a vzájemnou spolupráci, jedno stanoviště zpestřila i střelba na digitální biatlonový terč. Cviky měly simulovat některé olympijské disciplíny a soutěžilo se o věcné ceny, žáci obdrželi dle umístění například plyšáky a další pěkné dárky. 

„Připravila jsem si pro děti trochu jiný úkol, kde bylo potřeba zapojit více kreativity. Měly pár minut na to, aby vymyslely sportovní choreografii a následně se mezi sebou porovnávaly, kdo je kreativnější,“ popsala své působení na olympijském tréninku Denisa Barešová, kterou děti mile překvapily: „Spousta z nich byla velmi nadaná. Holky zapojovaly znalosti z gymnastiky a kluci měli velmi pokročilé znalosti z parkouru. Salta tu skákal pomalu každý druhý.“ 

Zdroj: Youtube

Akci si naplno užili i samotní školáci: „Bylo to pěkné a ze všech přítomných se mi nejvíce líbila právě Denisa Barešová. Musela asi hodně trénovat, když se stala světovou šampionkou,“ popsal akci jedenáctiletý Vojtěch Beneš z šesté třídy.

Závěr celého setkání zpestřila autogramiáda a samozřejmě nemohl chybět ani maskot již skončených olympijských her v Jižní Koreji – bílý tygr Soohorang. Účast všech dětí byla odměnou za Odznak všestrannosti, který absolvovaly v předchozím roce.

„Během olympiády spousta škol zapojených do Sazka Olympijského víceboje fandila našim sportovcům, což nám udělalo velkou radost. Proto jsme chtěli v rámci tréninků s olympionikem přivézt trochu té olympijské atmosféry i do tělocvičen,“ řekl o projektu Štěpán Janáček, projektový manažer a bývalý tyčkař. 

Cílem projektu Sazka Olympijský víceboj je v průběhu hodin tělesné výchovy zapojit co nejvíce žáků všech stupňů základního vzdělávání do sportování a zároveň děti motivovat k tomu, aby sportovaly i ve svém volném čase. Na konci školního roku obdrží žáci přehled svých výsledků a doporučení na vhodné sporty, aby si následně na webu sportvokoli.cz mohli najít nejbližší sportovní klub a začít se mu více věnovat.

Zdroj: Youtube
Mladým sportovním nadějím gratulovala hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná i Jaromír Jágr.
Medailisty z olympiády mládeže překvapil na hejtmanství Jágr