V nové hale Gymnázia Jana Palacha bojovalo dohromady pět škol ve dvou kategoriích. Tou nejúspěšnější byla ZŠ Jungmannovy sady, která skončila na prvním a druhém místě.

Turnaj probíhal pod záštitou spolku Házená Mělník, společně s podporou města Mělník. Finančně se na poháru podílel i Český svaz házené. Každé první úterý v měsíci startovalo na akci přes padesát dětí, vyvrcholením celoročního snažení bylo právě nedávno odehrané finálové kolo. To bylo hrané v pěti hráčích na každé straně.

První kategorii mezi prvními a třetími třídami ovládla ZŠ Jaroslava Seiferta z Mělníka. Družstvo Draků za sebou nechalo zbytek škol a s přehledem si došlo pro zlaté medaile.

Překvapení kola! Libiš před domácími příznivci porazila favorita z Kladna, poslední celek tabulky zvítězil nad třetím týmem soutěže 2:1.
Je tu svátek, do Libiše přijede lídr z Brozan

Druhou kategorii čtvrtých až pátých tříd zase ovládla škola Jungmannovy sady, která sídlí rovněž na soutoku Labe a Vltavy. Ta zvítězila těsně před Medvědy ze Základní školy Jindřicha Matiegy.

Celý ročník probíhal v rámci fair play a až tak úplně nezáleželo na tom, jaká škola si v celkovém finále dojde pro nejvyšší ocenění.

Nejmladší házenkáři z Mělnicka bojovali o školní pohár.Zdroj: Stanislav Kotek

Nejmladší házenkáři z Mělnicka bojovali o školní pohár. Foto: Stanislav Kotek

Z pohledu házené jako sportu bylo spíše důležité, že se žáčci seznámili se základními pravidly hry, nabrali zkušenosti a hlavně si turnaj užili. Měli z něj velkou radost a kdo ví – třeba mezi nimi vyrůstá nový Filip Jícha. „Opravdu až tak nešlo o nějaké umístění. Děti si házenou vyzkoušely. Turnaj měl celkem vysokou úroveň a kvalitu. Navíc – každý něco dostal. I ti, co se umístili na posledních místech. Vítězná družstva samozřejmě obdržela poháry, medaile, diplomy a další věci, které neodmyslitelně patří ke sportovním turnajům," popsal Roman Roubíček, jeden z hlavních pořadatelů akce.

Celoroční aktivita měla i jednu výhodu, která se na podobných turnajích nevidí. Rozhodčími byli starší házenkáři a házenkářky, kteří si tak mohli naživo vyzkoušet práci sudího.
O něco zkušenější sportovci si sami mohli udělat názor na to, jaké to je, když zápas řídí. Jde o praktickou a finančně nenáročnou věc, která pak ale může mít vliv i na samotný výkon házenkářů. Ti se k rozhodčímu následně sami během hry chovají s respektem a uznáním.

Už teď se organizátoři pečlivě a s radostí připravují na další ročník.

NEFALŠOVANÁ RADOST. Mladší žáci SK Slaný se mohli po Kralupech a Dobrovici jako třetí tím v pořadí potěšit s pohárem pro vítěze Kába cupu.
Kába cup odstartoval, ve hře je opět zájezd na bundesligu