A Ironman Gdynia byla skutečně náročná zkouška, která prověřila jeho nejen fyzickou výkonnost, ale především psychickou odolnost. Musel se vypořádat se silným deštěm, větrem a navíc i defektem v cyklistické části.

Navzdory nepřízni dosáhl času 12:27:42 hodiny a v absolutním pořadí se umístil na 321. příčce z 559 triatlonistů, kteří závod v Gdyni dokončili. „A to mi přijde navzdory všemu neuvěřitelné,“ říká rodák z Příbrami, který se chystá na legendární závod Ironman Havaj.

Vraťme se ale do Polska, kde se u Baltu závod v náročných podmínkách konal. Předpověď byla neúprosná. Hlásila chladno a šestihodinový déšť. V 6:55 ráno, pět minut před hlavním polem, odstartoval v mořských vlnách svůj druhý Ironman.

Vít Hlaváč během olympijského závodu na 50 kilometrů.
Vít Hlaváč: Padesátka v Sapporu? Neuvěřitelný očistec

„Dařilo se mi a poslední stovky metrů v přístavu byly zážitkem. Cílový výlez z vody byl na dohled, viděl jsem i svůj support, jak se připravuje na ‚výlov‘ handicapovaného triatlonisty,“ popisuje plaveckou část.

Jan Tománek (34)
V patnácti ho s kamarádem po cestě z fotbalového tréninku srazil mladý řidič. Spoluhráč zahynul, Honza ochrnul na nohy. Po úrazu se začal věnovat paracyklistice. Reprezentuje v jízdě na handbiku, účastní se i běžeckých závodů. Jako první český handicapovaný lyžař dokončil Jizerskou padesátku a Vasův běh. Je dvojnásobným mistrem světa v 70.3 Ironmanu v kategorii Physically Challenged. Momentálně se věnuje hlavně triatlonu a dálkovým běhům na lyžích. Svými výkony inspiruje nejen mladé naděje parasportu. Působí jako motivační řečník a lektor motivačních workshopů.

Pořád lilo. To je pro jízdu na handbiku nic moc, ale Honza se cítil dobře. „V dešti nebyly vidět výmoly, proto jsem jel opatrně, ale najednou jsem ucítil tvrdé nárazy a cukání předního kola. Defekt! Konečná? Zavolal jsem si pro rezervní kolo. Mezitím se polští dobrovolníci nabídli s lepícím tmelem. To ale nepomohlo. Minuty utíkaly, nakonec jsem se dočkal. Na prokletém 16. kilometru jsem ale strávil sedmdesát minut.“

Znovu vyrazil, v pravém slova smyslu už však nezávodil, a výsledek neřešil. „Nevzdal jsem to, svého výkonu si vážím, ale přechod mezi cyklistikou a během jsem už nehrotil. Dosavadní zátěž byla citelná a přede mnou byl ještě maraton na vozíku,“ vyprávěl Honza.

Smůle ovšem nebyl konec. Pravděpodobně najel do olejové skvrny, která stekla k hnací obruči, a záběr začal podkluzovat. „Několik kilometrů jsem se s tím trápil, ale přilnavost se postupně začala vracet. Tempo pak ještě zpomalila další dešťová přeháňka, ale to už se blížil cíl…“

Ironman Gdynia byl pro Honzu Tománka jednoznačně přípravou na vrchol sezony. „V dalších týdnech mě pochopitelně ještě čeká systematický trénink, ale s klidným svědomím mohu říct, že jsem v obou šampionátech 70.3 Ironmanu i celém Ironmanu připravený zabojovat o zlatý double,“ dodává železný muž.

Jedním z týmů, který vyhlížel úterní los druhého kola Mol cupu, byl i Kolín. Divizní celek v předešlé fázi soutěže přešel přes třetiligové Karlovy Vary.
Přání Sedlčan vyslyšeno! Střet s první ligou uvidí i Hostouň, Zbuzany a Benešov