Evropský šampionát v silovém trojboji masters se konal v letošním roce v července v Plzni. Do české reprezentace se i letos probojoval silový trojbojař Štefan Zvada z Tělocvičné jednoty Sokol Mělník.

Zvada startuje v kategorii M3 do 105 kilogramů. Jako obvykle v této kategorii byla i zde největší konkurence. Po nezbytné akreditaci, technické přejímce výstroje, zvážení a nahlášení základních pokusů mohly začít nelítostné boje na pódiu plzeňského Parkhotelu.

Podle pravidel byl první disciplinou dřep, ve kterém mělnický trojbojař dosáhl velice dobrého výkonu a s 220 kg byl na 4. místě průběžného pořadí. Ve druhé disciplině, benčpresu, zvolil první pokus v obyčejném trikotu, protože použití superdresu je velmi zrádné. Zajišťovacích 130 kg na čince Zvada lehce zvládl. Po tomto pokusu přišlo rychlé obléknutí superdresu a úspěšně zvládnutých 162,5 kg. Tento výkon znamenal zisk stříbrné medaile v benčpresu a nový rekord Mrtvý tah je třetí v pořadí silového trojboje a pro mělnického borce disciplina, ve které mohl potvrdit své kvality. Od prvních pokusů probíhal nelítostný a taktický boj o celkové umístění na stupních vítězů. V tomto boji si Zvada vedl velice úspěšně a konečných 232,5 kg v mrtvém tahu a celkovým součtem 615 kg obsadil vynikající 3. místo v Evropě.

Po tomto úspěšném vystoupení na evropském šampionátu začíná Zvadovi příprava na mistrovství světa, které se uskuteční ve dnech 22. – 27. září. Konkurence zde bude ještě větší než na evropském šampionátu.

BOHUSLAV BUBNÍK