Preventivní program reaguje na poznatky, že u kuřáků se nádor plic v drtivé většině případů podaří objevit pozdě: ve stadiu, kdy už se nedá operativně odstranit. Jeho cílem je přispět k včasnému záchytu.

Lékařka Pavlína Kopecká z plicní ambulance v Brandýse nad Labem upřesňuje: plicní karcinom je onemocnění, které ve chvíli, kdy se zobrazí na rentgenu nebo se projeví klinickými potížemi, bývá nejčastěji již v pokročilém stadiu – a není možná radikální léčba.

Ilustrační foto.
Mají se rušit další lokálky. Ještě letos skončí tři tratě, dvě pak po půl roce

„Pacienty je proto důležité vyšetřit včas a zachytit nádor ve fázi, kdy jej lze operativně odstranit,“ zdůraznila Kopecká. S tím, že právě preventivní vyšetření, k němuž se pneumologové snaží motivovat co nejvíce pacientů z rizikové skupiny, ve spolupráci s praktiky může pomoci s rakovinou bojovat včas a účinně.

Vyšetření nebolí a netrvá dlouho

„Samotná prohlídka je naprosto bezbolestná,“ ujistila Kopecká s upřesněním, že v plicní ambulanci absolvuje pacient rentgen a spirometrické vyšetření – a následně dostane žádanku na nízkodávkové CT. Sám se pak objedná na vyšetření tomografem na jednom z k tomu určených akreditovaných radiologických pracovišť (v Praze jde například o Fakultní nemocnici Motol nebo Všeobecnou fakultní nemocnici. „Pokud vyšetření na CT nic neodhalí, naplánujeme další kontrolu za rok, případně pokud vyšetření není průkazné, doporučí radiolog kontrolu dříve. V případě, že rakovinu vyšetření odhalí, předáváme pacienta příslušným specialistům k dovyšetření a stanovení další léčby,“ nastínila Kopecká další postup.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Rakovina plic je nemoc, která zabije drtivou většinu z těch, u nichž se objeví, varuje předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Martina Koziar Vašáková. Ročně v České republice onemocní 6,5 tisíce lidí – a 5,4 tisíce karcinomu plic podlehne. „Zákeřnost spočívá v ‚tichém‘ postupu: nemoc nebolí – a lidé s už jasnými příznaky k nám přicházejí pozdě,“ uvedla Koziar Vašáková. S konstatováním, že osm z deseti nemocných umírá zbytečně, jestliže v 85 procentech případů již nelze nádor operativně odstranit. Středočeský kraj je podle dat z roku 2018 z hlediska výskytu rakoviny plic v rámci České republiky průměrný, a tak odborníci mají jasno: je zde velký prostor pro zlepšení.

Začátek v ordinaci praktického lékaře

Do programu časného záchytu karcinomu plic se zájemce může zapojit prostřednictvím svého praktického lékaře: ten pacienta odešle k ambulantnímu vyšetření v plicní ordinaci. Předsedkyně sekce ambulantních pneumologů pneumologické společnosti Ivana Čierná Peterová, která rovněž ordinuje v Brandýse nad Labem, odkazuje na web prevenceproplice.cz, kde je vše vysvětleno jak pacientům, tak jejich lékařům; i prostřednictvím videa. „Zatím pozorujeme značnou ochotu pacientů zapojit se do programu. A i když přijdou z vyšetření s negativním výsledkem, snažíme se je odradit od dalšího kouření. To už je pro řadu z nich výrazně složitější,“ podotkla Čierná Peterová.