Jak říkají experti z oboru, čekání na cihly v jisté míře bylo vždy. Zatímco dříve jste je pořídili za tři až čtyři týdny, nyní to může trvat pět týdnů. Tady však odborníci apelují na stavitele: nelze žít v chaosu. Dává to smysl: pokud už člověk staví, je důležité si vše včas objednat a nespoléhat se na to, že se dá všechno pořídit hned, když nastane potřeba.

Na Mělnicku problém pociťují lidé ale problém také, dokazuje zkušenost lidí z oboru. Jak říká Zbyněk Šnajdr, jednatel společnosti Stavsem Mělník, zásadně se prodloužily dodací lhůty stavebního materiálu. „Na co se dříve čekalo čtrnáct dní, se dnes čeká měsíc, až dva,“ řekl.

Podle jeho zkušeností se navíc továrny soustředily na výrobu materiálů, který se prodává a je na něm zisk. „Často omezily sortiment, produktové řady. Mají kapacitní nedostatky – posledních dvacet let ubývají lidé, chybějí ve stavebnictví i ve výrobě,“ podotkl.

Nedostává se tak ztraceného bednění, nedostatek je také izolací, u cihel mohou stavitelé čekat až dvouměsíční dodací lhůty. A týká se to i betonových výrobků. „Lidé čekají, nic jiného jim nezbývá. Je to vidět na realizacích, kdy se stanoví podle dodávky materiálů – máme řadu staveb, kde se kvůli tomu prodlužují termíny,“ vysvětlil Zbyněk Šnajdr.

Roman Palko ze stavebnin Arthur-Gips působí v oboru 20 let. „Můžu říct, že se vrací léta 2006 a 2007, kdy nebyly materiály,“ zavzpomínal. Získat materiál pro zákazníky může být složité. „Ti občas nechtějí chápat, že jsou delší dodací lhůty. Prodávalo by se více, poptávka je, stavebnictví šlo v letošním roce obecně nahoru,“ řekl. Ale firmy svoji produkci vyprodaly. U objednávek se tedy čeká, až se zboží vyrobí. „Když se čekalo na kamion cihel na hrubou stavbu rodinného domku, tak mohl být dříve kamion na stavbě za tři, čtyři dny. Teď čekáte čtyři týdny,“ podotkl.

Vodafone Firma roku 2018 a Česká spořitelna Živnostník roku 2018 - Středočeský kraj.
Vítězství v podnikatelských soutěžích voní papírem


Podle něj se ale nestaví více než v minulosti. „Mám pocit, že veškerá produkce českých výrobců nejde na český trh, ale putuje do zahraničí,“ odpověděl na otázku, proč najednou může být problém sehnat materiál.

Někteří lidé z oboru se s nedostatkem materiálu setkávají, jiní zase tolik ne. Štěstí má třeba Pavel Jindráček, který má stavební firmy Stavby Jindráček. Podle jeho slov čekací lhůty jsou, ale nijak zásadní problém se zakázkami nemá.

V Mělníku působí střední průmyslová škola stavební. Žáci přímo nepocítili nedostatek materiálu, ale informace o problému máme, říká ředitelka školy Jitka Horáčková. „Připravujeme projekt na zateplení školy, takže jsem to sledovala – od jara nebyla izolace, teď jsou dodací lhůty kolem tří, čtyř měsíců. Zajímalo mě to výhledově, zda nás tohle čeká,“ podotkla.

Hovořila ale se zástupcem dodavatelské firmy, která se specializuje na střechy. „Firma říkala, že se situace trochu zlepšuje, že už čekací lhůta nejsou tři, čtyři měsíce, že se zkrátila na měsíc. Podzim situaci trochu utlumí, ale u izolací to trvá,“ podotkla. Školu ale tato problematika nijak neomezuje v běžném provozu, pouze ve výhledu stavebních prací, vysvětlila.

Důvod pro nedostatek materiálů vidí ve stavebním boomu. „Výrazně více se staví a nejsou lidi do výroben, nejede se v továrnách na tři směny, ale třeba jenom na dvě. Chybí lidský faktor, který by to vyráběl, není to v ničem jiném,“ dodala Jitka Horáčková.

EET, ilustrační foto.
EET v papírové podobě? Stát uleví drobným podnikatelům