Řízení provozu tohoto systému (který z jednoho metru krychlového vltavské vody dokáže celkově získat 0,7 kWh elektřiny, a to bez emisí i odpadů, s jejichž uložením si je třeba poradit) je nyní spolehlivější a lépe odolné vůči kybernetickým hrozbám, upozornil v pondělí 8. června regionální manažer komunikace Skupiny ČEZ Ota Schnepp.

Připomněl také, že dispečink řídí rovněž provoz přečerpávací elektrárny Štěchovice II. Ta funguje jako velká vodní baterie, která je doslova špičková. Pro Prahu a okolí je totiž významným zdrojem elektřiny v energetických špičkách. Dokáže ji dodávat už za dvě minuty od povelu – a to po následující čtyři hodiny.

Vltavské kaskádyZdroj: Skupina ČEZ Střední Čechy

Nefunguje už ale jako kdysi v režimu den/noc. Podle slov Petra Maralíka, ředitele Vodních elektráren ČEZ, je dnes běžných i několik přečerpávacích cyklů během dne. Důvod? Jednak je třeba vykrývat nestabilní zdroje, jednak reagovat na vývoj okamžitých cen elektřiny.

Centrální dispečink ve Štěchovicích má za úkol zajistit spolehlivé a pružné dispečerské řízení jak vodních elektráren Vltavské kaskády, tak přečerpávacích elektráren. „V řádu desítek vteřin je právě díky řízení z jednoho místa možné nabízet energii z Vltavy po částech – nebo jako jednu velkou elektrárnu v rámci poskytování podpůrných služeb provozovateli národní přenosové soustavy ČEPS,“ upozornil Schnepp.

Ilustrační foto.
Vyřizovat žádosti o peníze by na hejtmanství jednou mohl robot

Po modernizaci za více než šest milionů korun poskytuje dispečink maximální záruky, že zajistí vše, co se od něj očekává, plyne ze slov generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše. „Splňuje nyní veškeré zpřísněné požadavky Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost z hlediska odolnosti proti kyberhrozbám, umožní zkrácení reakční doby a vyhoví i náročnějším požadavkům energetického dispečinku ČEPS na plnění podpůrných služeb, které postupně budou vstupovat v platnost,“ upřesnil Beneš.