„Už máme nasázený saláty ve fóliovnících. Letos jsme to vlastně všechno ponížili víc jak o polovinu. S hotely a ani s restauracemi nepočítáme a zaměřili jsme se právě na trhy,“ vyprávěla v Českém rozhlase Radka Šťastná. Trhy se teď mohou otevřít, letošní sezóna by tak nemusela být úplně ztracená. Farma Štastné saláty z Tišic u Mělníka jezdila v době předcovidové prodávat hlavně do Prahy, roky k Andělu nebo na Malostranské náměstí.

„Řada malých ovocnářů se kvůli uzavření farmářských trhů, škol a restaurací dostala do potíží. Mají na skladech menší objemy loňských jablek, která těžko uplatňují jinde na trhu,“ řekl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. A podobně to vidí jeho protějšek z unie Zelinářské Petr Hanka.

Sladký hrášek je jedním z nejjednodušších druhů zelenin, které je možné na zahradě vypěstovat, a výborně se hodí pro malé zahradníky.
Dětský záhonek pro jarní, letní a podzimní úrodu. Ředkvičky, hrášek, jahůdky

Před pěstiteli zeleniny a ovoce tak stojí výzva, jak hledat odbyt pro své produkty. S profesionálními kuchyněmi počítat nemohou, trhy budou sice otevřené, ale nikdo neví, na jak dlouho. Jednou z cest je pak prodej on-line. Někteří farmáři tak zkusí využít zázemí on-line supermarketu Rohlik.cz.

„Ano, nabízíme jim pomoc. Konkrétně jde o možnost prodávat produkty na Rohlik.cz. Pokud se nám dnes ozvou, za tři dny můžeme jejich zeleninu, ovoce, maso a další produkty nabízet,” vysvětlil ředitel Rohlik.cz Petr Pavlík.

Na Mělnicku vzniká nový vodovod, zásobovat bude i Kladensko a část Prahy.
Na Mělnicku vzniká nový vodovod, zásobovat bude i Kladensko a část Prahy

Prorazit na on-line tržnici se pokusí i Šťastní. „„Zkontaktovali jsme se s rodinou Šťastných. Za dva až tři týdny se za nimi přijedeme podívat a řekneme si společně, jestli zařadíme jejich produkty na naši nabídku. Pan Šťastný už počítá i s otevřením farmářských trhů, ale rádi pomůžeme s dalším odbytem,“ řekl Pavlík.