„Bude to další hřebíček do rakve českému pohostinství,“ řekl Deníku Sylvio Spohr, prezident Asociace restauratérů Apron. Nejenom že podle něj provozovatelé restaurací a jejich zaměstnanci chudnou v současnosti, ale bude to mít i dlouhodobý efekt, když řada hospod skončí.

Poloviční obrat

Propad obratu oproti současnému stavu odhadl u některých podniků o více než padesát procent. „V poledne jsou lidé časově limitováni a utrácejí méně. Večer je jejich konzumace minimálně jedou takové a i spropitné bývá mnohem lepší,“ dodává.

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto
Prymula zapomněl zmínit nařízení: Do obchodů či restaurací vstup jen ve dvou

Hůře než restaurace na tom budou kina a divadla, již budou muset zavřít úplně. A to v okamžiku, kdy se pomalu začala zvedat z kolen. „V červenci a srpnu jsme se pohybovali na padesáti procentech návštěvnosti z loňského roku. Září už bylo lepší, 55 až 60 procent. Nyní dostaneme k nule,“ řekl předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta.

Odložený Karel

Kina přitom v nejbližších dnech čekaly lákavé tituly, například premiéra dokumentu Karel o hvězdném zpěvákovi Karlu Gottovi. „Máme důvěru v epidemiology, vidíme, že čísla rostou,“ říká Pošta. Ale stát by podle něj měl jeho sektoru výpadek příjmů kompenzovat.

Zavřely i fitness centra a posilovny. „Zásadně to zasáhne do činnosti tisíce a více center v ČR,“ konstatuje Jana Havrdová z České komory fitness.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Pokud opatření nebudete dodržovat, zavedeme lockdown, řekl Babiš