/INFOGRAFIKA/ Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich kombinacím. „Jednou z nejoblíbenějších je u nás pečený banán s karamelem, na který se přidá pražený oříšek,“ řekl Deníku Jakub Gavor z brněnského podniku nazvaného Ještě jednu. Vše vytváří z čerstvých surovin bez emulgátorů a prefabrikátů. Proto zde nenajdete ani různé „šmoulové“ či „mimoňové“ zmrzliny.
Na novinky sázejí i v pražském podniku Angelato. „Snažíme se mít v nabídce vždy něco atypického, řekl Deníku jeho šéf Bojan Dimitrijević. Před dvěma lety přišli jako první v Česku s černou zmrzlinou z kokosového mléka a popele z kokosové kůry. „Už toho bylo dost, začali jsme dělat zase něco nového,“ uvedl Dimitrijević. Třeba zmrzlinu z rýže či z olivového oleje s bazalkou.
Největší zájem mají Češi o vanilkovou, smetanovou a čokoládovou zmrzlinu, uvedla společnost Nielsen, jež sleduje prodej zmrzliny v rodinných baleních i jednotlivých porcích v maloobchodě. Z méně běžných příchutí podle ní roste zájem o pistácie či citron.