Senátní návrh je součástí novely zákona o spotřebních daních, která do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Předlohu musí ještě podepsat prezident. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátní návrh podpořila.

Ministryně řekla, že se rozhodla na základě debat hlavně v Senátu upřednostnit hledisko větší podpory podnikatelům, kteří ji nyní potřebují. Souběžné čerpání peněz by mělo být možné také zpětně pro již skončená podzimní bonusová období. Ministerstvo financí to slíbilo koncem listopadu.

Miloš Zeman přijal předsedu vlády Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou
Schillerová jednala se Zemanem. Prezident veto daňového balíčku zváží, uvedla

Pro senátní verzi zákona hlasovalo 101 ze 106 přítomných poslanců, proti nebyl žádný z nich.

Změnu předložil v Senátu předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (za Senátor 21) s tím, že je na ní shoda s ministerstvem financí i s profesními organizacemi.

Dva programy Antivirus

Podle něj si osoba samostatně výdělečně činná, která je zároveň zaměstnavatelem, nyní musí zvolit, zda požádá o podporu pro zaměstnance, nebo pro sebe a svou rodinu. Senátní úprava to má změnit.

Kompenzační bonus pro živnostníky činí 500 korun denně za omezení jejich podnikání kvůli koronavirové krizi. Programy Antivirus jsou dva. V prvním stát proplácí celou mzdu s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy.

Senioři a peníze - Ilustrační foto
Dluhy je straší i v důchodu. Českých penzistů v exekuci přibylo

V druhém mohou firmy získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29 tisíc korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

Pivovarům schválená předloha prodlužuje osvobození od daně, které platí již nyní v souvislosti s vládními opatřeními proti epidemii koronaviru, ale jen do konce letošního roku. Schválená předloha ho zavádí trvale. Možnost vracení nespotřebovaného piva určeného k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně mají pivovary od jara.

Před epidemií koronaviru zákon převod piva zpět do daňového skladu neumožňoval. Od příštího roku nebude přesun vyžadovat povolení jako nyní, ale rozhodnutí, což by mělo snížit administrativu. Likvidaci by kontrolovala celní správa.