VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poradna doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Jana, Kutná Hora: Pořád čtu o dietách a pohybu. Jen mám pocit, že málokdo se chce trápit hladem. A ten, kdo ztloustl, asi nemá ani buňky na cvičení. Proč nedoporučíte něco jednoduššího? Slyšela jsem třeba o hubnutí zmrazováním, ale nevím, zda to je pravda. 

7.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Tato metoda se označuje kryolipolýza a je to jeden z módních trendů odstranění tuku. Úmyslně píšu módní, a ne moderní. Právě nechuť k dietám a cvičení jsou důvodem, proč se různé komerční techniky na hubnutí množí jako houby po dešti a všechny slibují úbytek tuku a snaží se přesvědčit, že za peníze lze hubnout bez práce. Jenže když se podíváte na to, kolik lidí u nás má nadváhu (včetně mě), je jasné, že zázraky na poli hubnutí se nekonají.

Kryolipolýza je nechirurgické ošetření. Vychází z teorie, že tukové buňky jsou na chlad citlivější než buňky jiné. Cílené ochlazení podkožního tuku způsobí odumírání tukových buněk. Odumřelé buňky se potom odstraní.

Protože technika se objevila poprvé v roce 2009, je zatím málo poznatků o vedlejších účincích. Tukové buňky nemáme jen v podkoží, ale třeba v krvi, jako krevní lipidy. Kdyby doopravdy zmrzly, mohlo by dojít k nebezpečným komplikacím. Podchlazení může vyvolat poškození periferních nervů, které se projeví až s odstupem. Většina odborných studií byla prováděna pouze na zvířatech (na vepřích) a dlouhodobě výsledky na lidské populaci nejsou známy.

Z obchodního hlediska je kryolipolýza zisková služba. Aplikace se pohybují v tisících korun, výrazným nákladem je pouze pořízení přístroje na počátku. Nic bych proti takové metodě neměl, kdyby její nabídka nebyla spojována s příslibem jo-jo efektu. Každý pacient, který zhubne pasívní metodou, musí po čase zákonitě opět přibrat, protože neodstranil příčiny, které nadváhu způsobily.

Proto se snažíme pacienty vést k dietě a ke změně. Ztloustnutí způsobily hlavně nesprávné stravovací návyky. I když se samozřejmě podílí i vliv genetiky, hormonů apod. Ale genetické dispozice nezměníme, proto musíme ovlivnit to, co se dá. To je hlavně jídlo. Ale dieta neznamená jen omezení kalorií, zkuste třeba dietu StředaForm, kterou hubne většina čtenářů Deníku, a uvidíte, že si můžete dietně do sytosti pochutnat.

Máte kila navíc? Chcete hubnout? Napište a ptejte se na diety, cvičení či správný jídelníček. Posílejte otázky e-mailem na: hubnetesdoktorem@denik.cz.

MUDr. Leoš Středa

- Narodil se 5. července 1963, byl jednou ženatý, má tři děti.
- Přednáší o hubnutí, léčbě obezity a o kosmetice na 1. lékařské fakultě UK
- Vědecké zázemí má na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT.
- Zhubnout se pod jeho dohledem úspěšně snaží stovky čtenářů Deníku.
- Píše odborné knihy, popularizuje zdravou stravu, hubnutí, diety a kosmetiku.
- Poslední jeho knihou je Nebezpečný svět kalorií, jejímiž spoluautory jsou profesor Rajko Doleček a MUDr. Kateřina Cajthamlová.


Autor: Redakce

7.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem

Studentky z mělnické základní umělecké školy ze třídy učitelky Lenky Knechtlové získali ocenění na letošním čtrnáctém ročníku pěvecké soutěže v Olomouci.

Mělnické zpěvačky bodovaly na soutěži

KRÁTCE: Vánoční dárky lze koupit i ve škole

Mělnicko - Přinášíme vám krátké zprávy z Mělnicka.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Střední Čechy – Nejfrekventovanější výskyt akutních respiračních infekcí zůstává ve středních Čechách na Příbramsku, naopak nejnižší nemocnost se z Kladenska během uplynulého týdne přesunula na Kolínsko. Nadále platí, že situaci lze označovat jako klidnou a nijak nevybočující ze zkušeností uplynulých let. Údaje praktických lékařů a pediatrů sice ukazují, že nemocnost zvolna stoupá – to je však v tomto ročním období obvyklé.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT