Nové TV vysílání - InfografikaZdroj: DeníkPražané a Středočeši už to mají částečně „za sebou“, na další diváky to čeká. Kdo neměl novější televizi či set-top-box, na obrazovce teď nic nevidí. Zatím se to týká jen veřejnoprávních kanálů, už zanedlouho (8. a 15. ledna) ale diváci ve středu Čech přestanou vidět i kanály komerčních televizí. S novým rokem totiž definitivně nastává „televizní tsunami“ a každý měsíc budou na DVB-T2 přecházet další a další regiony (viz seznam hlavních vysílačů).

Žižkovský televizní vysílač.
Na DVB-T2 je připravena více než polovina domácností

Během ledna se změna dotkne například Jihočechů (vysílač Votice--Mezivrata) či Severočechů (Buková hora a Chomutov). Do konce června letošního roku pak bude přeladěná celá Česká republika.

Rekordní čísla

Není proto divu, že prodejci elektroniky hlásí rekordní čísla. Například obchodu Alza loni vzrostly prodeje televizorů oproti předchozímu roku o třetinu, u set-top-boxů (krabička na převod signálu, jejich ceny začínají na cca 500 korunách) šlo o čtyřnásobný nárůst. „Při porovnání prodejů za čtvrté čtvrtletí roků 2018 a 2019 pak set-top-boxy rostly o neuvěřitelných 900 procent,“ řekla Deníku mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Ilustrační snímek
Stát přispěje domovům důchodců na televize. Usnadní jim tak přechod na DVB-T2

Obdobný vývoj zaznamenali i další prodejci. „U set-top-boxů šlo o nárůsty v řádech stovek procent, televize rostly o vyšší desítky procent,“ uvedla mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková. Novým set-top-boxům podle ní dávali lidé často přednost proto, že nechtěli vynakládat peníze na nový televizor do ložnice či na chatu.

Pozemní televizní vysílání u nás sleduje 60 procent populace. Pozor by si nyní měla dát hlavně bytová družstva. Zatímco u rodinných domů není potřeba provádět jakoukoliv úpravu antény, společnou televizní anténu v bytovkách musí upravit technik. Kvůli enormnímu zájmu je nutné si techniky zarezervovat včas, těsně před přechodem budou plně vytíženi.