Mohu proto dnes s potěšením konstatovat, že náš region rozhodně má potenciál zajímavých projektů a žadatelé neztrácejí odvahu se do nich pouštět - to jsou dva nejzákladnější předpoklady pro úspěšnou realizaci dotační politiky.

Fungování Regionálního operačního programu Střední Čechy dostálo v poslední době několika pozitivních změn. Především jsme si nově definovali naše priority. Nepovažujeme totiž za smysluplné, aby se za peníze z Evropské unie stavěly luxusní hotely a nejrůznější wellness centra. Upřednostňujeme naopak investice do základní veřejné infrastruktury jako je školství, zdravotnictví či doprava.

Nově jsme zavedli také hodnocení oblastí, do kterých mají peníze směřovat. Zvýhodňujeme a nadále budeme zvýhodňovat, především ty části Středočeského kraje, které se potýkají s vyšší nezaměstnaností a dále místa, kde existuje nějaký reálný a citelný nedostatek. V praxi to znamená, že budeme prioritně podporovat např. školky v obcích, kde je hodně dětí a stávající kapacity jsou nedostatečné a zároveň tam, kde do stávající infrastruktury nebylo dlouhou dobu investováno a školka slouží jako spádová i pro děti z ostatních obcí.

K podobně významné změně došlo i v oblasti hodnocení jednotlivých žádostí. U každé žádosti posuzujeme přiměřenost nákladů a to tak, že plánovanou cenu porovnáváme s celostátními tabulkami průměrných cen. Důslednou kontrolou hospodárnosti projektů, Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy našel v minulém roce rezervy v nákladech na projekty ve výši stovek milionů korun. Díky takto uspořeným prostředkům se dostalo na více projektů či byly ušetřeny prostředky, které budou využity v dalších výzvách.

Věřím, že Regionální operační program Střední Čechy bude i v dalších letech fungovat ku prospěchu celého našeho kraje a že bude přispívat k jeho rozvoji a tím i ke spokojenějšímu životu všech jeho obyvatel. Středočeský kraj si to zaslouží.

MUDr. David Rath, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy

Úřad Regionální rady Střední Čechy podává v době
ekonomické krize pomocnou ruku příjemcům dotace


Díky novému systému proplácení prostředků – tzv. modifikovanému režimu ex-ante – nemusí příjemci dotace projekt předfinancovávat z vlastních zdrojů, jak tomu bylo doposud. Peníze příjemci dostanou od Úřadu Regionální rady dopředu.

„Zavedení modifikovaného režimu ex-ante plateb je jedním z řady opatření, která mají zjednodušit a urychlit čerpání z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Příjemci dotace jednoznačně ušetří na úrocích a dalších bankovních poplatcích“, říká ředitel Úřadu Regionální rady Tomáš Novotný.

Tento postup se týká hlavně plateb za stavební práce, dodávky či služby prováděné v průběhu realizace projektu. Zavedení tohoto opatření pak v praxi znamená, že příjemce dotace obdrží z Úřadu Regionální rady na účet peníze ještě před datem splatnosti jednotlivých faktur. Lhůta splatnosti faktur by proto měla být stanovena nejméně na 60 dnů, v rámci kterých bude Úřadem prověřena správnost faktur a odeslány peníze na účet příjemce.

ROP Střední Čechy je jedním z prvních operačních programů, který toto opatření v praxi zavádí.
Kolárka - nové komunitní centrum v Kolíně

V Kolíně mají nové komunitní centrum Kolárka, které vzniklo na místě bývalých kasáren. Stavba moderní budovy byla pořízena z dotace ROP Střední Čechy, který přispěl částkou ve výši téměř 30 milionů korun.

Stavba Komunitního centra sociálních služeb patří mezi nejvýznamnější projekty občanského sdružení Prostor. Moderní centrum bude občanům Kolína a Kutné Hory poskytovat řadu služeb. Vedle odborného sociálního poradenství, psychologického poradenství, krizové intervence, terapie či pomoci obětem domácího násilí zde občané naleznou informace o sociálních službách, volnočasové aktivity pro mládež či různé kulturní a osvětové akce a také vzdělávání.

Nové centrum chce nabídnout potřebným nejen útočiště v problémových období, ale prostory mohou využívat všichni lidé jen pro běžná setkávání.

Sdružení Prostor se zaměří nejen na neziskové aktivity, ale chce vyzkoušet i ziskový sektor, proto se uvažuje o práci s klientem, zážitkovou pedagogikou a teambuildigových aktivitách.
Rodinné centrum Smečno

Rodinné centrum Smečno je zařízení pro krátkodobé pobyty, především rodin s dětmi, ale i handicapovaných spoluobčanů. Nachází se na okraji malého městečka Smečna, 35 km od Prahy, nedaleko města Slaný.

Dům Rodinného centra Smečno prošel v roce 2008 - 2010 rozsáhlou rekonstrukcí a přístavbou.

Projekt obdržel dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Střední Čechy oblasti podpory 3.3 Rozvoj venkova ve výši 20. 269 633 Kč, která činí 92,5 procenta celkových způsobilých nákladů. Zbylých 7,5 procenta (tj. 1 662 162 Kč) je povinna přijímající organizace uhradit z vlastních zdrojů.

řijaté dotace byl nejprve objekt s pozemkem odkoupen do vlastnictví sdružení, následně provedena jeho generální rekonstrukce s přístavbou bezbariérových pokojů, pořízen výtah a vnitřní vybavení, čímž se stal dům plnohodnotným zařízením pro využití i osobami na vozíku.

Od července 2010 zde již znovu naplno probíhá široká škála programů, zaměřena na podporu partnerských a manželských vztahů, přípravu rodičů na adopci a programů pro rodiče dětí se specifickým postižením (spinální muskulární atrofie a další). Právě zdravotně postižení, upoutaní na vozík, zůstávali před rekonstrukcí objektu mnohdy vyřazeni z programů, neboť bez výtahu se do pokojů prvního patra nedostali. V rodinném centru se také celoročně střídají víkendové pobyty celých rodin s pětidenními pobyty pro maminky s dětmi předškolního věku.

Kromě odpočinku zde rodiny nacházejí odpovědi na otázky týkající se výchovy dětí a zkvalitňování partnerských vztahů.

Nosným základem pro všechny typy programů se staly různorodé bloky o rodině a výchově dětí, z nichž si rodiny vybírají témata, která je nejvíce zajímají. Odbornou část vede psycholog. Rodiče mají možnost sami objevit a včas rozeznat počínající nesnáze, ať již s dítětem nebo v partnerském vztahu. A zde platí dvojnásob, že to co, se podaří odhalit včas, usnadní život později.

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj
INVESTICE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

komerční sdělení