V prvním roce kraj touto formou podpoří 14 projektů, sdělila Deníku Mirka Kremrová ze SIC. Na pomoc vedení firem v rámci tohoto programu, jehož název vychází z označení PLATform for INNovation (což asi není nutné z angličtiny překládat), kraj letos vyčlenil 1,3 milionu korun. Peníze poslouží k zaplacení zkušených manažerů, kteří vedení firem – zpravidla majitelům – poskytnou rady, jak dále postupovat směrem k rozvoji. „Například v oblasti nových produktů či rozvoje obchodu, strategie a vnitrofiremní organizace a hodnot nebo efektivního řízení finančních zdrojů a interních procesů,“ přiblížil tuto nabídku Pavel Jovanovič, business development manažer SIC.

Už se tak děje, konstatovala Kremrová. „Koncem května zahájilo SIC první dvě koučinkové aktivity ve středočeských firmách, uvedla s tím, že první změny naplánované za pomoci externích expertů už začínají být vidět. A mohou být i nepřehlédnutelné.

V té souvislosti Kremrová zmínila klecanskou společnost AVAPS; podnik se 60 zaměstnanci a ročním obratem kolem 150 milionů korun, který na trhu s požárními uzávěry a kouřovými zábranami působí již 21 let. „Otec-zakladatel se nyní rozhodl předat výkonné řízení ve firmě svému synovi,“ informovala.

Ilustrační foto
Seno kvůli suchu zdražilo. Balík přijde na tisícovku

Generační obměna ve vedení

Byznys kouč Milan Pařil, který působí jako jeden z expertů programu SIC Platinn, v té souvislosti oceňuje „upřímnou snahu majitele zachovat a dále rozvíjet rodinný podnik“. „V počátku procesu obměny proběhlo poměrně uvážené rozhodování, zda najmout profesionální management – nebo podstoupit náročnější cestu následnictví,“ vysvětlil Pařil, který u změn ve vedení firmy asistuje. „V první fázi půjde o podporu nově nastupujícího ředitele v zavádění nové celofiremní strategie a vybudování si přirozeného respektu a autority u vedoucích jednotlivých oddělení. Následně bude tématem zdravé předávání plných rozhodovacích pravomocí ze stávajícího majitele a ředitele na syna,“ přiblížil svoji úlohu.

Dosavadní šéf Pavel Novotný připomněl, že pro další rozvoj je nutné najít nový styl vedení, nové možnosti a příležitosti včetně orientace na export. „Nastala doba, kdy syn přebírá řízení běžného provozu – a já osobně bych se rád věnoval více vizím a strategickým plánům společnosti,“ přiblížil, jak změna prospěje rozvoji. Od syna Filipa, který do firmy nastoupil začátkem roku 2016 a prošel „kolečkem“ po jednotlivých odděleních, očekává, že pod jeho vedením se společnost do roku 2025 stane jedničkou v oboru roletových požárních uzávěrů na evropském trhu. „První fáze následnictví nebudou jednoduché,“ míní Filip Novotný. „Otec si v průběhu času u našich zaměstnanců získal respekt a přirozenou autoritu – stejně tak jako u mě za celý můj život,“ naznačil, že bude mít co dělat, aby se tátovi vyrovnal.

Lidé z Kamenných Žehrovic buddhisty v sousedství spíše nechtějí.
Lidé centrum buddhismu v sousedství spíše nechtějí

Nové možnosti a nové trhy

Jiným směrem se rozvíjí koučink v mladoboleslavské společnosti Montana, firmy s více než 70 zaměstnanci a ročním obratem přes 200 milionů korun, k jejímž významným činnostem patří dodávky automatizovaných strojů (a to zvláště pro automobilový průmysl). To je obor, který se podle slov generálního ředitele Martina Kouřila intenzivně rozvíjí: poptávka po průmyslové automatizaci vzhledem k nedostatku pracovní síly na trhu roste. „Za poslední dva roky se nám podařilo nastartovat růst společnosti,“ potvrzuje Kouřil, že se firmě daří. Ovšem s dodatkem, že to přináší i nové úkoly a výzvy: zvláště v oblasti plánování kapacit a projektového řízení u vývojových a komerčních projektů. „Také bychom se chtěli posunout i mimo náš cílový sektor, kterým je automotive,“ plánuje Kouřil.

Právě s tím chce v roli kouče pomoci Břetislav Veselý, další z osmi desítek expertů programu SIC Platinn. Chválí přístup ředitele firmy, který cítí potřebu poradit se s někým zkušeným a získat rady od člověka, který sám řešil podobnou situaci. „Například jak postavit a řídit projektové týmy a plánovat související procesy,“ poznamenal Veselý. S dodatkem, že užitečný bude i pohled zvenčí na možnosti nastavení plánovacích procesů – či třeba měření výkonnosti firmy.

Ilustrační foto
Středočeši víc kritizují bydlení i lidi kolem