Kvalita medu z úlů stojících přímo v areálu chemičky (na místě, kde se dřív vyrábělo syntetické sladidlo sacharin) je totiž pro firmu tou nejlepší reklamou. Nebo spíš vzkazem vyslaným do okolí: jestliže med ze Spolany podle testů Výzkumného ústavu včelařského plní všechny normy, hodně to napoví o životním prostředí ve výrobním areálu a v jeho okolí. Pomáhá to vylepšovat pověst pošramocenou žebříčky znečišťovatelů sestavovaných ekology. Ty ostatně ani příznivé být nemohou, jestliže firma vyrábí kaprolaktam a PVC.

V ZŠ Jodlova probíhá výstavba bezbariérového výtahu a sociálního zařízení.
Děti ze ZŠ Jodlova musel do tříd nosit školník, teď dostanou nový výtah

Zdravému medu se ale ve Spolaně daří už od roku 2018, kdy se z úlů umístěných v areálu bzukot hmyzu ozval poprvé. A letos se dařilo víc než loni: „květového medu z Polabí“, jak tamní včelaři produktu říkají, vytočili o deset kilogramů víc než loni: od pěti včelstev na 60 kilo. Ještě před odchodem na prázdniny se medobraní stihli zúčastnit žáci ZŠ Libiš. Program si pro ně připravili jak včelaři, tak také Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou. „Děti měly poznat různé druhy medonosných rostlin a určit rekordmany ze zvířecí říše,“ připomněla vedoucí ekocentra Martina Černá. Připomněla, že děti dále měly za úkol popsat a správně poskládat části včelího těla – avšak nechyběla ani výroba zápichů a svíček ze včelího vosku. „Za odměnu si děti odnesly pexesa, omalovánky, lízátka a bonbony s tématikou či příchutí medu,“ zavzpomínala Černá na medový den.

Zdroj: Youtube

Vzpomíná i Lukáš Karlík, který je sice ve Spolaně vedoucím energetiky a vodního hospodářství, ale současně i nadšeným včelařem. „Letošní snůška byla oproti loňskému roku lepší – vegetaci v okolí úlů svědčí slunečné počasí. Problémem nebyly ani dubnové deště; včely nedostatky rychle dohnaly,“ pochvaloval si.

Jednatel Falta výsledky oceňuje – nicméně neplánuje, že by se firma pustila do výroby medu ve větším rozsahu. Sklenice s medem podle jeho slov poslouží především jako nevšední pozornost. „Význam včel nespočívá pouze v produkci medu a dalších látek. Včely zabezpečují opylení kulturních plodin i volně rostoucí vegetace – a kvalita medu vypovídá o kvalitě životního prostředí jak v areálu, tak i v nejbližším okolí,“ zopakoval Falta, jaké hlavní poslání včely ve Spolaně mají. Stejný účel ostatně má třeba i spolupráce firmy s rybáři při zarybňování Labe.