V jídelně U Kohouta ve Veltrusích debaty o výbuchu nebraly konce. „Byla to ohlušující rána, zatřásla se okna, cítily jsme tlakovou vlnu,“ řekly ženy u výdejního pultu. Uvnitř panovaly obavy o zdraví a životy blízkých, nicméně informace, že mrtví by neměli být místní, protože uvnitř měla provádět čištění najatá firma, místní trochu uklidňovala.

Prodavačka v kralupském prodejně v komplexu Tesca, který stojí na opačně straně areálu, než došlo k výbuchu, řekla, že hned po výbuchu ji volala dcera a ptala se, co se děje. „Tady výbuch slyšet nebyl, ale bála jsem se o to, co se děje ve Veltrusích, protože do tamní školky chodí můj syn. Telefonovala jsem tam a ujistili mne, že ve školce jsou všichni v pořádku,“ řekla prodavačka. Ve školce byly podle všeho děti z výbuchu vystrašené.

Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Výbuch nádrže v rafinérii nepřežilo šest lidí

„Můj manžel byl zrovna doma a měl během půl hodiny asi dvacet telefonů, protože mu známí volali, zda je v pořádku. Každý hovor začínal větou: Jsi v pořádku?,“ řekla paní Milada o dění v jedné kralupské domácnosti. 

Výbuch zaregistrovali i v kancelářské budově v Odolena Vodě vzdálené od místa tragédie asi osm kilometrů. "Ten výbuch jsem slyšel, dokonce se mi zaklepaly okenní tabulky," uvedl jeden z administrativních pracovníků.

Rachot vyděsil i obyvatele ve tři kilometry vzdálené Zlosyni. "Byla jsem zrovna na zahradě a slyšela jsem to. První mi blesklo hlavou, že začala válka. Není divu, když poslouchám zprávy a vím, co se všechno ve světě děje," vysvětlila důchodkyně paní Ivana.

Zdroj: Youtube

I když bylo zřejmé, že k výbuchu došlo patrně nešťastnou událostí, byli ti, které napadlo, zda nešlo o teroristický čin. „Tady je možné úplně všechno, je to hrozné, co se děje. Hlavně se ale bojím, aby tam nezůstal některý můj kamarád,“ řekl s obavou v hlase zhruba šedesátiletý muž před vchodem do areálu.

Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Exploze v Kralupech: Oběti neměly šanci přežít

V říjnu roku 2015 utrpěli dva montéři externí firmy, kteří opravovali kotel v areálu kralupské chemičky, při vzplanutí zbytkových uhlovodíkových par a explozi lehká zranění. „Zjistili jsme, že v areálu chemičky pracovníci externí firmy opravovali kotel, který následně explodoval," řekla tehdy policejní mluvčí Markéta Johnová. „Jeden z mužů utrpěl lehké popáleniny v obličeji a druhý si poranil ruku," konstatovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová. Vzhledem k tomu, že muži měli být krátce po explozi v bezvědomí, záchranáři je po ošetření přepravili do traumacentra motolské nemocnice na pozorování.

V září roku 2016 vzplanul v kralupské chemičce zásobník, kde v té chvíli pracovali dva montéři. Jednomu z nich podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové způsobil požár popáleniny prvního a druhého stupně na zhruba patnácti procentech povrchu těla. „Po prvotním ošetření záchranáři pacienta transportovali na popáleninové oddělení pražské vinohradské nemocnice," připomněla mluvčí.

Zdroj: Youtube
Ve čtvrtek došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže. Zahynulo šest dělníků.
OBRAZEM: Rafinerií v Kralupech otřásla exploze