„Po příjezdu první jednotky na místo bylo potvrzeno, že objekt je požárem zcela zasažen. Protože bylo nutné povolat další jednotky s cisternami, rozhodl velitel o vyhlášení druhého poplachového stupně,“ uvedla tisková mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Prioritou pro hasiče bylo dostat pod kontrolu hořící hromadu pneumatik. „Oheň ohrožoval vozidla na sousedním pozemku, která jsou zde uskladněna v depozitu. Další nebezpečí představovaly dráty vysokého napětí, které vedly nad areálem. Proto byl povolán technik rozvodných závodů, aby elektrické vedení odpojil,“ popsala mluvčí hasičů dramatické chvíle.

Hasiči vyjeli na pomoc koni, který upadl ve stáji a nedokázal se sám postavit.
Koně padlého ve stáji hasiči postavili na nohy díky díře ve střeše

Na pomoc musela vyrazit těžká technika

Místo zásahu bylo rozděleno na tři úseky. První byl zvenku objektu, druhý uvnitř a třetí sloužil k doplňování vody. Kvůli nutnosti celý prostor nasvítit povolal velitel zásahu dva osvětlovací balóny. „Zároveň bylo rozhodnuto o povolání Záchranného útvaru HZS ČR, protože byla potřeba těžká technika na rozebírání hromady sena a pneumatik. Hrozilo také zřícení zasažené stavby, takže zásah hasičů musel probíhat s ohledem na vlastní bezpečnost,“ popsala Tereza Fliegerová zásah.

Ze stanice mladoboleslavských hasičů musel přijet kontejner na hašení pneumatik. „Za pomoci těžké techniky byla vždy část pneumatik do kontejneru ponořena, aby došlo k jejich řádnému dohašení,“ popsala Tereza Fliegerová. Následně se materiál přesunul na volné prostranství. „ K zachování akceschopnosti stanice HZS Mělník bylo nezbytné provést zálohu, o kterou se postarala jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Mělník Vehlovice – Chloumek,“ uvedla Tereza Fliegerová.

Ilustrační foto - uzavírka.
Výměnu mostu prodraží ochrana objektů v sousedství

Přes veškerou snahu hasičů ale plameny poškodily několik zaparkovaných aut na sousedním pozemku. Jednotky tak musely rozstříhat plot; to aby zamezily dalšímu šíření požáru.

Najít ohnisko požáru se podařilo ve dvě hodiny v noci, postupně se tak snižoval počet zúčastněných jednotek. Ve čtyři ráno zůstala na místě pouze dobrovolná jednotka na dohlídku. „V osm ráno proběhla kontrola, kdy bylo ověřeno, že zbytek slámy se nechává kontrolovaně dohořet,“ uvedla mluvčí hasičů.

Zhruba kolem pondělní 14. hodiny dojde k předání místa události zástupcům zemědělského družstva. Příčina vzniku požáru i výše škody jsou předmětem dalšího vyšetřovaní.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice a Stará Boleslav; dále JSDHO Byšice, Čečelice, Kly, Kostelec nad Labem, Mělnické Vtelno, Mělník Vehlovice – Chloumek, Sudovo Hlavno a Všetaty a Záchranný útvar HZS ČR Jihlava a Zbiroh.

Ilustrační foto.
V Kralupech by mohla vzniknout noclehárna