Tohle všechno má na svědomí požár, k němuž byli hasiči přivolání v úterý odpoledne do rekreační lokality zvané Haway u obce Petrov nedaleko Prahy.

Ve druhém poplachovém stupni se na místo sjel větší počet jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů; další dobrovolníci pak ještě ve svých zbrojnicích drželi zálohu pro případ, že by bylo třeba vyjet k dalšímu zásahu. Informoval o tom Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. Na počátku přitom – jak ukázalo vyšetřování – byla neodborná instalace topidla a kouřovodu.

Středočeští učitelé zasedli do hasičských lavic.
Učitelé se sami poučovali. Díky hasičům

Už při příjezdu první jednotky bylo zřejmé, že situace je vážná. „Třípodlažní chata o rozměrech 8 x 5 metrů byla požárem zasažena z větší části a druhá blízko stojící chata už částečně hořela také,“ konstatoval Svoboda. Hrozilo navíc, že požár přeskočí i na další objekty! Proto se hasiči za pomoci vody z pěti proudnic zprvu soustředili především na ochranu chat v okolí.

Navzdory potížím s nedostatkem vody, které si vyžádaly povolání posil a zřízení čerpacího stanoviště na potoce, se řádění plamenů podařilo zabránit: třetí chatu hasiči uchránili a po hodině dostali oheň pod kontrolu. Dohašování a vyhledávání skrytých ohnisek hoření za pomoci termokamery však ještě zabralo další dvě hodiny.

Ilustrační foto.
Sanitky vyjíždějí i kvůli nudě či stesku