„Příčinou byla nedbalost při manipulaci s popelem, který byl odložen v plastovém kbelíku ve venkovní dřevěné pergole,“ upřesnila, co stálo za velmi vysokou škodou. K její výši vyšetřovatel dospěl po konzultaci s majiteli. A to se ještě hasičům podařilo uchránit hodnoty odhadované na tři miliony.

Zasahovat museli i zdravotničtí záchranáři. Pomáhali jednomu z majitelů, který se snažil zkrotit plameny před příjezdem hasičů. Naštěstí stačilo ošetření na místě.

Požár paneláku v Kladně v Americké ulici vypukl v sobotu nad ránem
V kladenském paneláku hořelo, jedna žena zemřela

Oznámení, že v Osnici hoří řadový rodinný dům, dostali středočeští hasiči v pondělí krátce před osmou večer. A už z prvního telefonátu operační středisko vědělo, že je zle.

„Oznamovatel uvedl, že hoří nejen pergola a střecha rodinného domu, ale plameny se rozšiřují na navazující řadový dům,“ uvedla Fliegerová s tím, že operační důstojník hned rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. K ohni byly vyslány hasičské jednotky ze středních Čech i z hlavního města.

Zdroj: Youtube

Poté, co se hasičům podařilo zdolat plameny, došlo na rozebírání střech obou domů a dohašování vyhledaných skrytých ohnisek. Pak ještě hasiči oba domy odvětrali.

Samotný zásah byl poměrně rychlý. Už před devátou hodinou večer, kdy se oheň podařilo dostat pod kontrolu, mohly z místa požáru začít odjíždět první jednotky; hodinu před půlnocí pak bylo hotovo. Dobrovolní hasiči však na místě zůstali až do rána.

Takzvanou dohlídku však nebylo snadné zorganizovat. Nakonec padlo rozhodnutí, že se na požářišti během noci postupně vystřídají dobrovolné jednotky obcí Osnice, Vestec, Dolní Jirčany a Průhonice. „Z důvodu zaměstnání členů dobrovolných jednotek nebylo možné nařídit dohlídku jenom jedné jednotce, proto velitel zásahu přistoupil k tomuto řešení,“ vysvětlila Fliegerová.

Hasičské jednotky zasahující u požáru v Osnici
- Profesionální jednotky: Říčany, Jílové u Prahy, Praha-Chodov, Praha-Modřany
- Dobrovolné jednotky: Dolní Břežany, Dolní Jirčany, Osnice, Průhonice, Vestec, Zlatníky
- Mnichovická dobrovolná jednotka po dobu zásahu zálohovala říčanskou stanici pro případ potřeby zásahu u další mimořádné události

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Požár osobního vozidla, garážového přístřešku a rodinného domu v Červeném Újezdu v okrese Praha-západ.
Pět milionů shořelo poté, co vzplál přístřešek s autem